Grilla med kärlek! #Enjoywine
Det blir lite
väl många I-lands problem ibland, som om vi skall använda grillen inne eller
den ute? Vad skall vi göra? Kantarellerna står som i givakt i skogarna kring
landet, köttet är mörat till bästa kvalitet, sommartryffeln börjar bli lite
hängig. Miss E vill ha hemgjord pizza med nyttiga pålägg, de röda vinet är
dekanterat sen länge och vill för sitt eget bästa ha onyttigt som sällskap.
Livet är inte lätt ibland. För göra alla till lags så får vinet sina smakvänner
i form av smörstekta kantareller, jag vill ha ”ute grillat”, det fick jag också,
Högreven från kusten, fint grillat med fin röd kärna. Miss E står för den
italienska biten denna kväll och tar det totala ansvaret för att degen skall
bli sådär extra god. Tur att man är en teamleader som lyckas få ihop allt!
I första
glaset denna afton, skvalpar jag upp en gammal goding, till min stora glädje är
det 2010
Famille Perrin Perrin Gigondas “La Gille” som jag presenterar. Vinet
som fått vakna till liv ca tre timmar innan middagen. (i sedvanlig ordning i
någon av mina Riedel karaffer) Tanninstukturen är kaxig, erkänner med ödmjukhet
att vinet kräver lite kännedom och vana av dessa typer av vin, vad jag menar
med det hela är inte att jag vill framstå som dryg på något sätt. Men med
ärligheten i gommen så är vinet tufft, arrogant till en början. Vinet vill
känna på mig först, är jag en person som kommer att uppskatta vinet? Kan tänka
mig att vinet kan uppfattas surt och kärvt. För att göra det bästa för vinet,
och att Ni som skall dricka vinet, så får man inte kompromissa åt något håll,
vinet behöver luft, kärlek, medhåll och förståelse, detta innebär att vinet
rent sagt, ur den gastronomiska aspekten vill ha, Fett som grädde, smör och
protein. Dessa förhållande mellan vin och smaker pratar jag ofta om! Får vinet sin önskan, så lova jag att kvällen kommer bli toppen.
Vinet ger sig inte det vill jag lova!
Så tänk er vad de smörstekta
kantarellerna, kolhydraterna i pizzan, sötman i tomatsåsen, köttets textur och
smak, samt världens bästa vin-flörtar-ting tryffeln gjorde med vinet!
För att nu
bli lite konkret med vinet så är paletten oxblodsfärgat och har inte mycket
till kärna. Doften är som skolboken utlovar, den nymalda vitpepparn är där,
örtigheten av speciellt varm backtimjan och basilika. Sen dyker de blå bären
och då en extra ton av björnbär. Vinet är komplext, snyggt, välbalanserat och
sagolikt. Det skall erkännas att det pirrar lite extra i magen när jag dricker
viner som denna! Druvorna Grenache och Syrah kommer från Gigondas i Rhône, Vinifikatonen
är stenhård. Den malolaktiska jäsningen sker i stora ekfat, och vinet får sin
sista tid innan butelj på fransk ek.
”För familjen Perrin började allt med
Château de Beaucastel i vindistriktet Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen
där de under flera generationer framställt några av världens främsta viner. De
var tidigt ute med att arbeta ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter
biodynamiska principer i vingårdarna. De är en av få producenter som
fortfarande odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna,
även om det ofta är druvan mourvedre som spelar huvudrollen i deras röda viner.
Idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och
producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. De har även två nya
projekt i form av deras egendom Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen
Miraval i Provence vilken de driver tillsammans med Angelina Jolie och Brad
Pitt.”
Efter en
match som denna med rött och kött, känns det som att vi ridit ut stormen med
mycket gott resultat. För att nu återställa gom och tunga så kommer jag att
servera en mycket enkel dessert i form av jordgubbar, len och lätt krämig
sorbet, skivade gubbar med några droppar jordgubbslikör. En variation på
sommarens godaste och rödaste guld! I kvällens andra glas serverar jag ett vin
från Piemonte i Italien, lätt pärlande och riktigt svalt. Det är tyvärr inte
ofta som jag avnjuter dessa viner, så blir extra glad när det väl händer. 2013 Briccotondo
Moscato D’Asti från kände och klassiske producenten Fontanafredda.
Kommer ni ihåg de där små flaskorna man fick hängda runt halsen på sin student?
De mindre vetande släktningarna som tyckte att de små gulliga flaskorna med dess
mindre bra innehåll skulle vara gott att dricka i studentens härliga dagar. Detta vin ä precis motsatsen, även om att det är 100 % Moscato, att det kommer
från Asti så är det inte ens i närheten av de diabetesbesinnade
piccoloflaskorna. Detta är ju läskande med ett hav av sommarblommor i sin palett
av dofter, ny sköljd lime och Grape. Fräsch är ett ord jag gärna
använder. Vinifikatonen lyder som så, druvorna jäses upp till ca 5 % alkohol för att ses kylas ned till 0:an, endast
för att avstanna jäsningen. Vinet får på så sätt behålla sin druvkaraktär.
Vinet kommer att slås på flaskor och då tempereras musten och vinet får en ”extra”
jäsning på flaska, då skapas dess eleganta mousse. Behöver inte
förklara så tydligt om vinet passade till gubbarna? Det får ni lista ut själva.
Men flaskan tog slut fort och desserten lika så!
”Anrika Fontanafredda är en av
giganterna i Piemonte och för många synonymt med ursprunget. Och som i alla bra
historier började det hela med kärlek. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele
ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore
och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba
vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter, närmare 7,5 miljoner
flaskor per år. 3,5 miljoner av dessa är det söta mousserande Astivinet och 750
000 är Barolo. Mängden till trots är det idag experimentlusta, innovation och
modernitet som driver Fontanafredda framåt. Mycket tack vare vinmakaren Danilo
Drocco och de nya ägarna Oscar Farinetto & Luigi Bafiglio. Med Danilo i
spetsen görs idag viner med fokus på frukt och drickvänlighet utan att tappa
ursprungstypicitet. Med tanke på just ursprunget lanseras 2011 en ny vinserie,
Mirafiore, med filosofin att ta Barolo och Langhevinerna tillbaka till sina
rötter.”
Vinerna finner vi på Monopolet under nummer: 73937 för Gigondas "La Gille" och kostar 199 PIX, för Moscaton finner vi nummer: 76926 och kostar 79 PIX.
Kommentarer
Skicka en kommentar