2011 Joubert Beaujolais Cuvée à l’Ancienne
Tur att
värmen har kommit till Svedala. Efter en veckas resandes i Frankrike (Kommer att skriva om allt jag får tid till här på gastrovin.se) med en väderlek
som till och med fått John Polman att vrida sig i graven. Blixtar och dunder, regn
och rusk, kallt till riktigt svalt, klibbigt till blött och såklart några
stunder med strålande sol! Med dessa ord så förstår ni att jag även jag gillar
vädergudarna och moder jord!
Frankrike och Gastronomi är flätade tillsammans
enligt mig, så denna middag blir Cuisine La France. Sniglar som fått simma runt
i mängder med färska örter såsom persilja och dill, smör och vitlök, är i sig
enbart fantastiskt! Sen att bryta sig stora bitar av sprakande nybakt baguette
gör livet ännu enklare och godare. Men inte att förglömma så dekanterades en
sval Beaujolais en timma innan Un Grand plat d´escagots skulle serveras.
Ӏr karl rent av galen? Serverar en sval,
blaskigt, ointressant Gamay från längre anständig läge i Bourgogne. Ni har
helt rätt! Samtliga sista skrivna orden om både vin och läge är helt feltänkt
av flertalet av oss. Låt mig nu få berätta!”
Först och
främst så dricker vi på tok för lite av vinerna som kommer från de sydligaste
delen av Bourgogne, kan hålla med till vis del att vissa viner känns
opersonliga och inte så välformade i sin vin stil, jämfört med de eleganta och
sensuella Pinupporna från Guld sluttningarna lite längre upp i området.
Speciellt därför så skall inte vinerna jämföras. Dessa lite ”enklare” viner
från Beaujolais viner har sin charm och sitt tycke. Denna afton presenterar jag
2011 Joubert Beaujolais Cuvée à
l’Ancienne direkt från Riedels karaff. 100% Gamay, manuell skörd, hård
selektering, naturlig jäst, ingen filtrering samt ingen svavel tillsättning,
vin utan skit kan med dessa rader säga!
Vinet är ungt och har sin nos med vildhallon
från mormors trädgårdsland, säsongens första jordgubbar återfinns i både smak
och nos. En finstämd örtighet och kall kalksten finns med på paletten samt att
vinet utstrålar en lättsamhet och med balanserade mineraler och frukt.
Tänk er själva att inta en rykande het snigel,
tok proppad med örternas smaker och vitlökens påträngande arrogans och stryka,
för att sen adderar på med smörets nötighet och sälta, inte tro något annat än
en sval fruktig, finstämd, aromatisk Gamay inte skulle fungera! En toppcombo på alla sätt och vis. Rättens smakrika och lite "heta" stil gillar vinet och vinet bjuder upp till dans, plockar ned all hetta och dramatik i rätten och tack vare den unga frukten och örtigheten så drar sniglarna sig tillbaka och vinet får på så sätt komma fram och visa att vinet har kropp och en stor personlighet.
Smit nu ner till monopolet, köp på Er ett gäng av detta svalkande vin som inte alls gjorde bort sig till kvällens ostar från den gedigna ost vagnen. Skål och må väl. Drick endast det godaste men bara det bästa!
Smit nu ner till monopolet, köp på Er ett gäng av detta svalkande vin som inte alls gjorde bort sig till kvällens ostar från den gedigna ost vagnen. Skål och må väl. Drick endast det godaste men bara det bästa!
Kommentarer
Skicka en kommentar