2011 Joubert Beaujolais Cuvée à l’Ancienne

Tur att värmen har kommit till Svedala. Efter en veckas resandes i Frankrike (Kommer att skriva om allt jag får tid till här på gastrovin.se) med en väderlek som till och med fått John Polman att vrida sig i graven. Blixtar och dunder, regn och rusk, kallt till riktigt svalt, klibbigt till blött och såklart några stunder med strålande sol! Med dessa ord så förstår ni att jag även jag gillar vädergudarna och moder jord! 
Frankrike och Gastronomi är flätade tillsammans enligt mig, så denna middag blir Cuisine La France. Sniglar som fått simma runt i mängder med färska örter såsom persilja och dill, smör och vitlök, är i sig enbart fantastiskt! Sen att bryta sig stora bitar av sprakande nybakt baguette gör livet ännu enklare och godare. Men inte att förglömma så dekanterades en sval Beaujolais en timma innan Un Grand plat d´escagots skulle serveras.

”Är karl rent av galen? Serverar en sval, blaskigt, ointressant Gamay från längre anständig läge i Bourgogne. Ni har helt rätt! Samtliga sista skrivna orden om både vin och läge är helt feltänkt av flertalet av oss. Låt mig nu få berätta!”

Först och främst så dricker vi på tok för lite av vinerna som kommer från de sydligaste delen av Bourgogne, kan hålla med till vis del att vissa viner känns opersonliga och inte så välformade i sin vin stil, jämfört med de eleganta och sensuella Pinupporna från Guld sluttningarna lite längre upp i området. Speciellt därför så skall inte vinerna jämföras. Dessa lite ”enklare” viner från Beaujolais viner har sin charm och sitt tycke. Denna afton presenterar jag 2011 Joubert Beaujolais Cuvée à l’Ancienne direkt från Riedels karaff. 100% Gamay, manuell skörd, hård selektering, naturlig jäst, ingen filtrering samt ingen svavel tillsättning, vin utan skit kan med dessa rader säga! 
Vinet är ungt och har sin nos med vildhallon från mormors trädgårdsland, säsongens första jordgubbar återfinns i både smak och nos. En finstämd örtighet och kall kalksten finns med på paletten samt att vinet utstrålar en lättsamhet och med balanserade mineraler och frukt. 
Tänk er själva att inta en rykande het snigel, tok proppad med örternas smaker och vitlökens påträngande arrogans och stryka, för att sen adderar på med smörets nötighet och sälta, inte tro något annat än en sval fruktig, finstämd, aromatisk Gamay inte skulle fungera! En toppcombo på alla sätt och vis. Rättens smakrika och lite "heta" stil gillar vinet och vinet bjuder upp till dans, plockar ned all hetta och dramatik i rätten och tack vare den unga frukten och örtigheten så drar sniglarna sig tillbaka och vinet får på så sätt komma fram och visa att vinet har kropp och en stor personlighet. 
Smit nu ner till monopolet, köp på Er ett gäng av detta svalkande vin som inte alls gjorde bort sig till kvällens ostar från den gedigna ost vagnen. Skål och må väl. Drick endast det godaste men bara det bästa!

Domaine Joubert ligger i byn Lantignie mitt mellan de olika Beaujolais Cru-lägena. Här bor och verkar Marcel Joubert som är fjärde generationen vinmakare, egendomen har totalt 10 hektar vinmark i Beaujolais. Marcel arbetar efter biodynamiska principer och hans filosofi är att jordmånen skall återspeglas så mycket som möjligt i vinet. De arbetar med naturlig jäst och tillsätter inget svavel i sina viner. Rena och transparenta gamay-viner utan smink!

Kommentarer

Populära inlägg