Ostron och Sancerre!
Måndagskväll, som
blir tisdagsmorgon, då är det bara att dra sig ner till Fiskaren. Västkusten
skall det vara, och först ut på bryggan är jag när de vankas ostron! Ostronet,
denna lilla vackra och välsmakande delikatess. (Ostreidae) är namnet på olika
typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt,
salt och rent vatten. I familjen ingår släktena Ostrea, Crassostrea, Ostreola
och Saccostrea. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp.
Dessa djur livnär sig av plankton som de filtrerar från vatten genom gälarna.
Ostron vill gärna ha sällskap och då i form av en god vinäger smaksatt med fint
hackad schalottenlök, några stänk citron och i glasen, mängder av gott vin! Nio
av tio gånger som jag avnjuter Ostron så blir det ett glas eller två av bättre
Sancerre! Och denna dag korkar jag upp en flaska 2011 Francois Crochet. Åh Göta
Petter vad bra!
”Francois Crochet är utan tvekan en
av Loiredalens främsta producenter. Francois förfogar över 10,5 hektar
vingårdar kring byn Bué i Sancerre. Jordmånen är rik på kalk och flinta vilket
ger otroligt rena och mineraldrivna viner. Hårt och grundligt arbete i
vingården är nyckeln för bra viner enligt Francois Crochet.”
Utseendet är
klart som en solnedgång över Skaftös västligaste klippor en augusti kväll,
skimrande vin, nästan så att jag kan spegla mig i glaset. Även att Crochet
filtrerar sina viner ytterst sparsamt så blir vinerna enbart rena och snygga. Doften
är där den skall, det kalla och svala ostronskalens doft speglar sig i vinet,
den unga gröna frukt som sig bör drar sig åt, omoget krusbär och fläderblommans
mindre blad. Mineralerna från blöt kalksten balanserar vinets syra utomordentlig.
Ställer mig frågan igen. Varför krångla till det! Några ostron och ett glas vin
och lyckan är fullbordad.
Typiskt att
ostronen skulle ta slut före vinet. Men jag gråter inte för det, två ostar av
bästa kvalitet ha legat på bordet och tempererats till perfektion! Och denna
dag avnjuter jag Sainte-Maure de Touraine och Munster! Ostarnas sälta och syra
(som vi finner i samtliga ostar av kvalitet) älskar vita torra viner, speciellt
från Loire och av druvan Sauvignon Blanc. Vinernas unga fruktighet och typiska syra
plockar ner det som kan kännas onyttigt med osten och tar fram ostens Terroir
och vinet blir på så sätt mjukare och fruktigare!
Med dessa
ord så vill jag önska Er alla en trevlig midsommar, jag kommer att tillsammans
med Miss E tillbringa helgen på Öland och enbart njuta av Redimat och goda
drycker i lagom mängd! Hörs och ses snart!
Denna årgång pockade jag ur egen källare då Enjoywine säljer årgång 2012 till Restaurang!
Kommentarer
Skicka en kommentar