Grill med kärlek från alla Håll!

Efter en lång och enastående dag tillsammans med nära och kära med besök på Gripsholms slott och Rockelsta så blir suget efter god Gastronomi stor! För att göra kvällen så smidig som möjligt så fixade jag ihop ett gäng enkla men ack så goda sushi bitar, så köttet fick sin tid för att göra sig i ordning för grillen, ni vet hur det skall sminkas och ”marineras” för bästa resultat.

Poppar upp första vinet med ett lätt skvättande. Vinerna i afton är blint serverade. Eftersom jag med stort förtroende, litar på Snickerboa när det skall väljas vin.

Blev jag ytters stött på detta val av vin! Inte vad jag förväntat mig, heller inte vad jag kunde ana till en början, men det skulle visa sig att det var ett mycket smart drag. Ett vin som gjorde succé med de små sushi bitarna. Jag hade förväntat mig en klassisk Riesling av Grand Cru klass Alsace eller en krispig Malat från Österrike men inte det! Doften tog mig direkt till Jura och de alpinesiska bergens toppar. Dragen i nosen fick mig att först tro att det var en klar Chardonnay i glaset men vinet är för mineraliskt för att enbart vara Chardonnay och efter som denna druva med stor möjlighet blandas med druvan Savagnin så är det för mig att konstatera att det är 100 % Savagnin i glaset. Ung, ren och välintegrerad frukt med precisa och perfekta penseldrag med ekfatskaraktär, den solmogna citronens skaldofter, som legat på fönsterbrädan och gottat sig hela förmiddagen sitter som en skräddarsydd kostym på tungan! Tro mig, att det blev en del interna diskussioner om hur vidare vinet var bra eller inte till fisken, slutsvaret är enbart perfekt till de asiatiska dragen! Vad var det som gjorde vinet så perfekt till så mån tro? Det slog mig med råge efter middagen att vi använde oss av en extra fin och Umami besinnad soya och som råge på riset så serverades det kalla stänk av citron över all fisk som gjorde sitt i vinets välfärd som den perfekta combo.

”I området Jura ,bland de franska alperna och på gränsen till Schweiz hittar vi Château de Chavanes, en liten biodynamisk vinproducent med 4,6 hektar vinmark. Vinerna från Château de Chavanes är otroligt välgjorda och har sitt ursprung i ett hårt vingårdsarbete där allt utgår från naturens naturliga rytm. Från de ler och kalkrika jordarna får de fantastisk frukt vilken de omvandlar till makalöst rena och mineraldrivna viner.”


Grillen ville vänta lite på sig denna kväll så in men en extra rätt samt en kvalitets öl av bästa tänkbara stil! 2013 Baladin Nazionale Raccolta Luppolo. Med en nykokt hummer, lite sommartryffel, torkade rötter och en majskolv så kan man komma långt! Skalade ner hummern i mindre bitar, hackade en knippe vårlöksblast, kokade en kräm på majs och tryffel. Torkade rötterna från löken och råkade riva över en smärre mängd tryffel. Enkelt men ack så gott! I glasen galopperade en Ale från Italien och vilken smaksäker träff det blev! Ölen som jag inte för så länge sen provade för första gången, har blivit en av de favoriter som alltid finns väl kyld hemma! Härligt grumlig med distinkta dofter av citrus, lime och honung, bra balanserad bitterhet med elegant liten sötma som lirade perfekt med majsens och hummers sötma! Ölen avrundades på en fint vis tack vare sältan som hägrade lite här och var i tallriken och att denna öl gillar tryffel var inget tvivel på! Nazionale är även kryddad med bergamot och korianderfrön, bara det gör ölens sig värd att prova flera gånger om!

 ”Teo Musso, mannen bakom Baladin föddes 1964 i Carrù, en liten by i Langhe, Piemonte. Familjen har en lång tradition av att bruka jorden och hans far är vinmakare. 1986 öppnade Teo Le Baladin, en pub som fokuserade på musik och öl. Han lyckades samla ihop över 230 olika ölsorter från hela Europa. Efter att ha träffat, och praktiserat med, Jean Louis Dits från Brasserie à Vapeur och Christian Van Verbeerk från Chimay blev Teo sugen på att börja brygga sin egen öl. 1996 föddes så Birrificio Le Baladin; tillsammans med ett antal andra Italienska mikrobryggerier (Birrificio Italiano, Centrale Della Birra, Birrificio Lambrate, Vecchio Birraio, Beba…) var Teo en viktig del av den moderna Italienska mikrobryggerirevolutionen. Man växte snabbt från det lilla brygghuset som klarade av 5hl, till ett som 10hl, sedan 25hl och nu har man ett nytt bryggeri. Teos inställning har alltid varit att öl ska drickas till mat. Han använder en liten mängd humle, då han hävdar att humle inte fungerar speciellt bra med mat, och experimenterar mycket med mältning, jästsorter och kryddor. Le Baladin är helt självförsörjande på malt och de arbetar ekologiskt.”


Grillen är klar för att bemästra ett stycke kött av bästa kvalitet, 3 veckors hängd och mörad Skånsk Entrecote. Det kan inte gå fel med enbart salt och peppar till detta stycke. Miss E som envisas om att följa hela kostcirkeln så blir det alltid en fräsch sallad till gärna med rostade pumpakärnor. Köttet fick även sällskap av majs, vårlök och aubergine på grillen.

Från en välsvarvad karaff av Ridel så doftade det ung röd frukt, med inslag av viol och söt lakrits, känns igen direkt och med att enbart dofta på vinet så förstår jag att det är Piemonte och Drottningen vi skall få njuta av!  Det är örtigt, kärv frukt som vill bita tag mitt gomsegel. Vinet är gjort från yngre rankor och vinet fått vila en längre tid på Slovensk Botti och en kortare tid i Fransk ek är inget nytt för min gom. Vinet har karaktär med klassiska drag av välgjord Barbaresco, men med ett nytänkt i sin stil. Såklart är det 2009 Barbaresco Vie Erte från Cigliuti vi får i glaset!

”Cigliuti ligger på kullen Serraboella ovanför byn Neive i Barbaresco, Piemonte. Här har Cigliuti-familien buteljerat vin under egen etikett sedan 1964. På sina 6,5 hektar odlar de enbart blå druvor från vilka de framställer sina fantastiska viner. Hos Cigliuti arbetar man i dag efter ekologiska principer i vingårdarna, det innebär bland annat noll tolerans till kemiska tillsatser och bekämpningsmedel.”

Jag behöver knappt skriva ner dessa rader om köttet gillade vinet sällskap. Grillning är en konst och det är inte många som behärskar den, jag gör det absolut inte till fullo på låga vägar, men det är sjukt kul att prova sig fram i grillens bestämdhet och hetta. Smaklig spis och ha en skön vecka framför Er! Ett stort tack till Enjoywine som så vänligt stod för vinerna och ölen denna afton!

OBS! Undrar vad proffsen menar med att vinet passar bra till en riktig köttbit? Är det köttet eller tillbehören som styr vinvalet?

2009 Château de Chavanes Savagnin (Nr: 73687) 199 Riksdaler ett rent klipp med andra ord!

2013 Nazionale Raccolt Luppolo  (Nr: 11822) 80 Pix för en kanon bärs. Njut!


2009 Barbaresco Vie Erte Cigliuti (Nr: 92154) Ynka 341 Spänn Köp Köp Köp!

Kommentarer

Populära inlägg