Grill med kärlek från alla Håll!
Efter en
lång och enastående dag tillsammans med nära och kära med besök på Gripsholms
slott och Rockelsta så blir suget efter god Gastronomi stor! För att göra
kvällen så smidig som möjligt så fixade jag ihop ett gäng enkla men ack så goda
sushi bitar, så köttet fick sin tid för att göra sig i ordning för grillen, ni
vet hur det skall sminkas och ”marineras” för bästa resultat.
Poppar upp
första vinet med ett lätt skvättande. Vinerna i afton är blint serverade.
Eftersom jag med stort förtroende, litar på Snickerboa när det skall väljas
vin.
Blev jag ytters stött på detta val av vin! Inte vad jag förväntat mig, heller inte vad jag kunde ana till en början, men det skulle visa sig att det var ett mycket smart drag. Ett vin som gjorde succé med de små sushi bitarna. Jag hade förväntat mig en klassisk Riesling av Grand Cru klass Alsace eller en krispig Malat från Österrike men inte det! Doften tog mig direkt till Jura och de alpinesiska bergens toppar. Dragen i nosen fick mig att först tro att det var en klar Chardonnay i glaset men vinet är för mineraliskt för att enbart vara Chardonnay och efter som denna druva med stor möjlighet blandas med druvan Savagnin så är det för mig att konstatera att det är 100 % Savagnin i glaset. Ung, ren och välintegrerad frukt med precisa och perfekta penseldrag med ekfatskaraktär, den solmogna citronens skaldofter, som legat på fönsterbrädan och gottat sig hela förmiddagen sitter som en skräddarsydd kostym på tungan! Tro mig, att det blev en del interna diskussioner om hur vidare vinet var bra eller inte till fisken, slutsvaret är enbart perfekt till de asiatiska dragen! Vad var det som gjorde vinet så perfekt till så mån tro? Det slog mig med råge efter middagen att vi använde oss av en extra fin och Umami besinnad soya och som råge på riset så serverades det kalla stänk av citron över all fisk som gjorde sitt i vinets välfärd som den perfekta combo.
Blev jag ytters stött på detta val av vin! Inte vad jag förväntat mig, heller inte vad jag kunde ana till en början, men det skulle visa sig att det var ett mycket smart drag. Ett vin som gjorde succé med de små sushi bitarna. Jag hade förväntat mig en klassisk Riesling av Grand Cru klass Alsace eller en krispig Malat från Österrike men inte det! Doften tog mig direkt till Jura och de alpinesiska bergens toppar. Dragen i nosen fick mig att först tro att det var en klar Chardonnay i glaset men vinet är för mineraliskt för att enbart vara Chardonnay och efter som denna druva med stor möjlighet blandas med druvan Savagnin så är det för mig att konstatera att det är 100 % Savagnin i glaset. Ung, ren och välintegrerad frukt med precisa och perfekta penseldrag med ekfatskaraktär, den solmogna citronens skaldofter, som legat på fönsterbrädan och gottat sig hela förmiddagen sitter som en skräddarsydd kostym på tungan! Tro mig, att det blev en del interna diskussioner om hur vidare vinet var bra eller inte till fisken, slutsvaret är enbart perfekt till de asiatiska dragen! Vad var det som gjorde vinet så perfekt till så mån tro? Det slog mig med råge efter middagen att vi använde oss av en extra fin och Umami besinnad soya och som råge på riset så serverades det kalla stänk av citron över all fisk som gjorde sitt i vinets välfärd som den perfekta combo.
”I området Jura ,bland de franska
alperna och på gränsen till Schweiz hittar vi Château de Chavanes, en liten
biodynamisk vinproducent med 4,6 hektar vinmark. Vinerna från Château de
Chavanes är otroligt välgjorda och har sitt ursprung i ett hårt vingårdsarbete
där allt utgår från naturens naturliga rytm. Från de ler och kalkrika jordarna
får de fantastisk frukt vilken de omvandlar till makalöst rena och
mineraldrivna viner.”
Grillen
ville vänta lite på sig denna kväll så in men en extra rätt samt en kvalitets
öl av bästa tänkbara stil! 2013 Baladin
Nazionale Raccolta Luppolo. Med en nykokt hummer, lite sommartryffel,
torkade rötter och en majskolv så kan man komma långt! Skalade ner hummern i
mindre bitar, hackade en knippe vårlöksblast, kokade en kräm på majs och
tryffel. Torkade rötterna från löken och råkade riva över en smärre mängd
tryffel. Enkelt men ack så gott! I glasen galopperade en Ale från Italien och vilken
smaksäker träff det blev! Ölen som jag inte för så länge sen provade för första
gången, har blivit en av de favoriter som alltid finns väl kyld hemma! Härligt
grumlig med distinkta dofter av citrus, lime och honung, bra balanserad
bitterhet med elegant liten sötma som lirade perfekt med majsens och hummers
sötma! Ölen avrundades på en fint vis tack vare sältan som hägrade lite här och
var i tallriken och att denna öl gillar tryffel var inget tvivel på! Nazionale
är även kryddad med bergamot och korianderfrön, bara det gör ölens sig värd att
prova flera gånger om!
”Teo Musso, mannen bakom Baladin
föddes 1964 i Carrù, en liten by i Langhe, Piemonte. Familjen har en lång
tradition av att bruka jorden och hans far är vinmakare. 1986 öppnade Teo Le
Baladin, en pub som fokuserade på musik och öl. Han lyckades samla ihop över
230 olika ölsorter från hela Europa. Efter att ha träffat, och praktiserat med,
Jean Louis Dits från Brasserie à Vapeur och Christian Van Verbeerk från Chimay
blev Teo sugen på att börja brygga sin egen öl. 1996 föddes så Birrificio Le
Baladin; tillsammans med ett antal andra Italienska mikrobryggerier (Birrificio
Italiano, Centrale Della Birra, Birrificio Lambrate, Vecchio Birraio, Beba…)
var Teo en viktig del av den moderna Italienska mikrobryggerirevolutionen. Man
växte snabbt från det lilla brygghuset som klarade av 5hl, till ett som 10hl,
sedan 25hl och nu har man ett nytt bryggeri. Teos inställning har alltid varit
att öl ska drickas till mat. Han använder en liten mängd humle, då han hävdar
att humle inte fungerar speciellt bra med mat, och experimenterar mycket med
mältning, jästsorter och kryddor. Le Baladin är helt självförsörjande på malt
och de arbetar ekologiskt.”
Grillen är
klar för att bemästra ett stycke kött av bästa kvalitet, 3 veckors hängd och
mörad Skånsk Entrecote. Det kan inte gå fel med enbart salt och peppar till
detta stycke. Miss E som envisas om att följa hela kostcirkeln så blir det
alltid en fräsch sallad till gärna med rostade pumpakärnor. Köttet fick även
sällskap av majs, vårlök och aubergine på grillen.
Från en
välsvarvad karaff av Ridel så doftade det ung röd frukt, med inslag av viol och
söt lakrits, känns igen direkt och med att enbart dofta på vinet så förstår jag
att det är Piemonte och Drottningen vi skall få njuta av! Det är örtigt, kärv frukt som vill bita tag mitt
gomsegel. Vinet är gjort från yngre rankor och vinet fått vila en längre tid på
Slovensk Botti och en kortare tid i Fransk ek är inget nytt för min gom. Vinet
har karaktär med klassiska drag av välgjord Barbaresco, men med ett nytänkt i sin
stil. Såklart är det 2009 Barbaresco Vie
Erte från Cigliuti vi får i glaset!
”Cigliuti ligger på kullen
Serraboella ovanför byn Neive i Barbaresco, Piemonte. Här har Cigliuti-familien
buteljerat vin under egen etikett sedan 1964. På sina 6,5 hektar odlar de
enbart blå druvor från vilka de framställer sina fantastiska viner. Hos
Cigliuti arbetar man i dag efter ekologiska principer i vingårdarna, det innebär
bland annat noll tolerans till kemiska tillsatser och bekämpningsmedel.”
Jag behöver
knappt skriva ner dessa rader om köttet gillade vinet sällskap. Grillning är en
konst och det är inte många som behärskar den, jag gör det absolut inte till
fullo på låga vägar, men det är sjukt kul att prova sig fram i grillens
bestämdhet och hetta. Smaklig spis och ha en skön vecka framför Er! Ett stort
tack till Enjoywine som så vänligt stod för vinerna och ölen denna afton!
OBS! Undrar
vad proffsen menar med att vinet passar bra till en riktig köttbit? Är det köttet
eller tillbehören som styr vinvalet?
2009 Château
de Chavanes Savagnin (Nr: 73687) 199 Riksdaler ett rent klipp med andra ord!
2013
Nazionale Raccolt Luppolo (Nr: 11822) 80
Pix för en kanon bärs. Njut!
2009
Barbaresco Vie Erte Cigliuti (Nr: 92154) Ynka 341 Spänn Köp Köp Köp!
Kommentarer
Skicka en kommentar