Enjoy...Midsommar!

Denna Midsommar som alla andra skulle firas med bravur hemma på Ön (Öland) med typiskt Ölandsväder, strålande sol och lagom med bris så kunde inte denna helg bli bättre! Trälådorna fulla med vin från Enjoywine, hemkryddad snaps av Miss E och mors galet goda husmors gastronomi så kan jag lova att vi inte gick runt hungriga! Sillunchen i all ära, med mängder av olika sillsorter, laxar och dess ordinarie tillbehör. Att lunchens innehåll passade bäst med bryggd malt och god kvalitetssprit var inte så konstigt! Så vi lugnade oss med vinerna, sparade de till kvällens grill och rök middag! 

OBS! Lyssna till Si tv vois ma mére samt Le festin till denna text för bästa inlevelse!

Rökta räkor är en favorit när det kommer till familjen så varför inte dra fram ABU röken och röka lite, med enkla tillbehör som en lätt syrlig med ack så vitlöksdräpande aioli är ett perfekt tillbehör, en frasig brödbit samt en väl tempererad Västerbottenost så är förrätten ett faktum! I glaset får vi en sval nästan kall 2013 Pasqua från IGT Secilia. En druvblend på 70 % Chardonnay och 30 % Grillo. Vinet är ungt och piggt, har en frisk frukt med en ton av brända mandlar, en aromatisk ton med intressant kryddighet och exotisk frukt som vit persika! De rökta räkorna gillade att bli omhändertagen i gommen av vinets ungdomlighet, och pigga frukt, att Chardonnay med lätt brändhet gillade de rökta, blev en upplevelse för oss alla runt boret. Tror att de feta och aromatiska i aiolin trollade fram lite av vinters vuxenhet och gjorde vinet behagligt med en lång eftersmak, en roligt kombo.

”För snart 90 år sedan grundades Fratelli Pasqua av en ung herre vid namn Nicola Pasqua. Idag, 90 år sedan är man en av de största familjeägda producenterna av vin i Italien. Basen är i Verona, Veneto men man har även ägor i Apulien och på Sicilien. I dag leds företaget av Nicolas barn Carlo, Umberto och Giorgio och deras barn. Kärnan i produktionen är de klassiska vinerna från Veneto, Amarone, Ripasso, Soave och Valpolicella. Man har en av de modernaste anläggningarna i området och det som kännetecknar Pasquas viner härifrån är renhet, elegans och kraft! Sedan ett antal år tillbaka så har man alltså anläggningar i Apulien och på Sicilien också. Här fokuserar man på ekologisk odling (Sicilien) och viner av exceptionellt hög kvalitet på Primitivo och Fiano (Apulien)!”

Glad gris är gott! Fy för er som äter mindre bra gris som kommer från våra grannar i väst eller åkt med båt från Tyskland. Finns några få, men ack så goda grisuppfödare i Sverige, och fler blir det, det kan jag lova! Denna gris, denna dag kommer från de skånska slätterna med lokaliserad bonde och gård, känns bäst så! ”Grisaköttet” som fått gotta sig i soya, chili, nejlika, koriander, ingefära. Man kan tro att det blev en Indisk stil på det hela! Köttet fick ligga på grillen en bra stund, först på hög värme sen på sparlåga, vill inte att köttet skall bli grått, gärna med en lätt rosa ton, då är det som bäst! Skivad vitkål med torkade örter från Alvaret på Öland är en självklarhet! I sin enkelhet hade vi gjort en potatissallad med fransk stil. I glaset dök en gammal goding upp, vinet som dekanterades två timmar innan serveringen, välbehövligt! 2011 Châteauneuf-du-pape ”Les Sinards” från Angenäma familjen Perrin. Vi finner de tre viktigaste druvorna i detta vin som är Grenache, Mourvedre, Syrah. Tro inte att grisen skulle få det lätt med detta vin, kunde valt en enklare väg med att ta en varm och frukt driven Pinot Noir från Sonoma Coast  men ville att grisen med dess smaker skulle få bli uppbjuden till dans på riktigt. Med en pepprig och ungdomlig röd frukt som de klassiska körsbären och bigarråerna välkomna min nos ner i glaset, biten av aromatiken och romantiken, här finn det liv och värme i mängder. Druvorna är unga och mestadels härstammar från kända Château Beaucastel. Vinet är gjort med största koncentration men med en stor portion lekfullhet som gör vinet mer livligt och elegant! Ett totalt samspel mellan frukt och integrerad fatnyans. 12 månader på stora fat som Foudres är ett måste för att vinet skall formas till vad det är i dag och kommer att bli!

”För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i vindistriktet Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen där de under flera generationer framställt några av världens främsta viner. De var tidigt ute med att arbeta ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter biodynamiska principer i vingårdarna. De är en av få producenter som fortfarande odlar samtliga av de 13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna, även om det ofta är druvan mourvedre som spelar huvudrollen i deras röda viner. Idag äger familjen Perrin vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under etiketten Famille Perrin. De har även två nya projekt i form av deras egendom Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen Miraval i Provence vilken de driver tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt.”

Den där glada grisen är trancherad och skall få sig en omgång i kult vintänk! Men som vanligt så har jag en baktanke med mina vinval och även så denna gång är jag ”ganska” träffsäker i mitt tänk! Kålen som fått bakas över glödande kol under eftermiddagen, presenterar nu en otrolig smakrik sötma tillsammans men kryddorna. Vinet blir redan här front som ett lamm, de lite elaka (senapen, kaprisen) smakerna i potatissalladen plockar ner vinets unga och kärva frukt, fram kommer en varm och behaglig stil på vinet. De indiska inslagen som grisen fick böka i, tar sig an vinets ungdomlighet och snyggar till påven på ett gentilt vis. Så vad hände med grisen då? Jo den bara njöt av att få bara vara, smaka mycket fläskkött och göra sig stadd med vinets kraftiga härkomst för tro inte att ung Rhône gör sig lätt.
Utslagna i en smärre mat koma kommer nu kära mor med en tårta av bästa slag, en tårta som bakas varje midsommar sen många år tillbaka. Jordgubbstårta i mousseform, mandelbotten och hela gubbar, sann Ölands kärlek!  
Söta viner är kanske inte min främsta sida. Om det inte står en tallrik med mängder av bakad fågellever framför mig, då får det mer än gärna serveras omåttliga glas med ädelrötade druvor! Så frågan är vad vi skall dricka till mors jordgubbskapelse. Varför inte ett glas väl kylt Bellini som härstammar från Italienska Harrys Bar i Venedig. Ett enkelt smakrikt mousserande vin som smaksätts med vit persika. Fina bubblor och bra längd i smaken. Tror mig att denna ”drink” är mer som en svalkande fördrink men jag personligen dricker hellre knaster torr champagne med ålder eller en bra gjord Dirty martini innan middagen. Så att välja denna dryck var inte ett dumt drag. Lagom sött i glaset och lagom sötma i rätten jordgubbar passar väl alltid till bubblor? Hur som helst smakade middagen fantastisk och ett stort tack till Enjoywine som återigen prickade in min och miss E:s gommar denna midsommar!


Vinerna finner Ni alla på bolaget med följande nummer.




Kommentarer

Populära inlägg