Enjoy...Midsommar!
Denna
Midsommar som alla andra skulle firas med bravur hemma på Ön (Öland) med
typiskt Ölandsväder, strålande sol och lagom med bris så kunde inte denna helg
bli bättre! Trälådorna fulla med vin från Enjoywine, hemkryddad snaps av Miss E
och mors galet goda husmors gastronomi så kan jag lova att vi inte gick runt
hungriga! Sillunchen i all ära, med mängder av olika sillsorter, laxar och
dess ordinarie tillbehör. Att lunchens innehåll passade bäst med bryggd malt
och god kvalitetssprit var inte så konstigt! Så vi lugnade oss med vinerna,
sparade de till kvällens grill och rök middag!
OBS! Lyssna till Si tv vois ma mére samt Le festin till denna text för bästa inlevelse!
Rökta räkor
är en favorit när det kommer till familjen så varför inte dra fram ABU röken
och röka lite, med enkla tillbehör som en lätt syrlig med ack så
vitlöksdräpande aioli är ett perfekt tillbehör, en frasig brödbit samt en väl
tempererad Västerbottenost så är förrätten ett faktum! I glaset får vi en sval
nästan kall 2013 Pasqua från IGT Secilia. En druvblend på 70 % Chardonnay och 30
% Grillo. Vinet är ungt och piggt, har en frisk frukt med en ton av brända
mandlar, en aromatisk ton med intressant kryddighet och exotisk frukt som vit
persika! De rökta räkorna gillade att bli omhändertagen i gommen av vinets
ungdomlighet, och pigga frukt, att Chardonnay med lätt brändhet gillade de
rökta, blev en upplevelse för oss alla runt boret. Tror att de feta och
aromatiska i aiolin trollade fram lite av vinters vuxenhet och gjorde vinet
behagligt med en lång eftersmak, en roligt kombo.
”För snart 90 år sedan grundades
Fratelli Pasqua av en ung herre vid namn Nicola Pasqua. Idag, 90 år sedan är
man en av de största familjeägda producenterna av vin i Italien. Basen är i
Verona, Veneto men man har även ägor i Apulien och på Sicilien. I dag leds
företaget av Nicolas barn Carlo, Umberto och Giorgio och deras barn. Kärnan i
produktionen är de klassiska vinerna från Veneto, Amarone, Ripasso, Soave och
Valpolicella. Man har en av de modernaste anläggningarna i området och det som
kännetecknar Pasquas viner härifrån är renhet, elegans och kraft! Sedan ett
antal år tillbaka så har man alltså anläggningar i Apulien och på Sicilien
också. Här fokuserar man på ekologisk odling (Sicilien) och viner av
exceptionellt hög kvalitet på Primitivo och Fiano (Apulien)!”
Glad gris är
gott! Fy för er som äter mindre bra gris som kommer från våra grannar i väst
eller åkt med båt från Tyskland. Finns några få, men ack så goda grisuppfödare
i Sverige, och fler blir det, det kan jag lova! Denna gris, denna dag kommer
från de skånska slätterna med lokaliserad bonde och gård, känns bäst så! ”Grisaköttet”
som fått gotta sig i soya, chili, nejlika, koriander, ingefära. Man kan tro att
det blev en Indisk stil på det hela! Köttet fick ligga på grillen en bra stund, först på hög värme sen på sparlåga, vill inte att köttet skall bli grått, gärna med en lätt rosa ton,
då är det som bäst! Skivad vitkål med torkade örter från Alvaret på Öland är en
självklarhet! I sin enkelhet hade vi gjort en potatissallad med fransk stil. I
glaset dök en gammal goding upp, vinet som dekanterades två timmar innan
serveringen, välbehövligt! 2011 Châteauneuf-du-pape ”Les Sinards” från Angenäma
familjen Perrin. Vi finner de tre viktigaste druvorna i detta vin som är
Grenache, Mourvedre, Syrah. Tro inte att grisen skulle få det lätt med detta
vin, kunde valt en enklare väg med att ta en varm och frukt driven Pinot Noir
från Sonoma Coast men ville att grisen med dess smaker skulle få
bli uppbjuden till dans på riktigt. Med en pepprig och ungdomlig röd frukt som
de klassiska körsbären och bigarråerna välkomna min nos ner i glaset, biten av
aromatiken och romantiken, här finn det liv och värme i mängder. Druvorna är unga
och mestadels härstammar från kända Château Beaucastel. Vinet är gjort med
största koncentration men med en stor portion lekfullhet som gör vinet mer
livligt och elegant! Ett totalt samspel mellan frukt och integrerad
fatnyans. 12 månader på stora fat som
Foudres är ett måste för att vinet skall formas till vad det är i dag och
kommer att bli!
”För
familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i vindistriktet
Châteauneuf du Pape i södra Rhônedalen där de under flera generationer
framställt några av världens främsta viner. De var tidigt ute med att arbeta
ekologiskt och har sedan 1974 arbetat efter biodynamiska principer i
vingårdarna. De är en av få producenter som fortfarande odlar samtliga av de
13, i Châteauneuf du Pape, tillåtna druvorna, även om det ofta är druvan
mourvedre som spelar huvudrollen i deras röda viner. Idag äger familjen Perrin
vingårdar runt om i hela södra Rhônedalen och producerar vin från dessa under
etiketten Famille Perrin. De har även två nya projekt i form av deras egendom
Domaine du Clos des Tourelles i Gigondas och egendomen Miraval i Provence
vilken de driver tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt.”
Den där
glada grisen är trancherad och skall få sig en omgång i kult vintänk! Men som
vanligt så har jag en baktanke med mina vinval och även så denna gång är jag ”ganska”
träffsäker i mitt tänk! Kålen som fått bakas över glödande kol under
eftermiddagen, presenterar nu en otrolig smakrik sötma tillsammans men
kryddorna. Vinet blir redan här front som ett lamm, de lite elaka (senapen,
kaprisen) smakerna i potatissalladen plockar ner vinets unga och kärva frukt, fram
kommer en varm och behaglig stil på vinet. De indiska inslagen som grisen fick
böka i, tar sig an vinets ungdomlighet och snyggar till påven på ett gentilt
vis. Så vad hände med grisen då? Jo den bara njöt av att få bara vara, smaka
mycket fläskkött och göra sig stadd med vinets kraftiga härkomst för tro inte
att ung Rhône gör sig lätt.
Utslagna i en
smärre mat koma kommer nu kära mor med en tårta av bästa slag, en tårta som
bakas varje midsommar sen många år tillbaka. Jordgubbstårta i mousseform,
mandelbotten och hela gubbar, sann Ölands kärlek!
Söta viner
är kanske inte min främsta sida. Om det inte står en tallrik med mängder av bakad
fågellever framför mig, då får det mer än gärna serveras omåttliga glas med
ädelrötade druvor! Så frågan är vad vi skall dricka till mors jordgubbskapelse.
Varför inte ett glas väl kylt Bellini som härstammar från Italienska Harrys Bar
i Venedig. Ett enkelt smakrikt mousserande vin som smaksätts med vit persika. Fina
bubblor och bra längd i smaken. Tror mig att denna ”drink” är mer som en
svalkande fördrink men jag personligen dricker hellre knaster torr champagne
med ålder eller en bra gjord Dirty martini innan middagen. Så att välja denna
dryck var inte ett dumt drag. Lagom sött i glaset och lagom sötma i rätten
jordgubbar passar väl alltid till bubblor? Hur som helst smakade middagen fantastisk
och ett stort tack till Enjoywine som återigen prickade in min och miss E:s gommar
denna midsommar!
Vinerna finner Ni alla på bolaget med följande nummer.
Kommentarer
Skicka en kommentar