2010 Spootwoode
1882 började historia att skrivas. Georg Schonewald med familj
köpte det historiska Viktorianska hemmet. Som för övrigt finns vackert målat på
varje etikett. Spottswoode döptes av Fru Albert Spotts, som ägde fastigheten
från 1910 fram till dess köptes 1972 av Mary Weber Novak och hennes framlidne
make, Dr Jack Novak. Den första Spottswoode Cabernet Sauvignon producerades
1982, exakt hundra år efter dödsboet grundande. Det är Mary´s två döttrar Beth
och Lindy som idag basar över Domänen, David Abreu är den som ser över
vingårdarna som vi finner vid foten av Mayacamas och Spring Mountain. Jennifer
Williams har varit huset vinmakare under flera år men 2011 så tog Aron Wienkauf
över rodret. Huset släpper fyra viner varje år, Spottswoode Estate Cabernet
Sauvignon, Spottswoode Sauvignon Blanc, Lyndenhurst Cabernet Sauvignon, och
Field Book. Varje vin är Terroir betonat och inget görs halvdant. Varje
Spottswoode vin är känd för sin raffinerade elegans, balans, och klassisk
struktur. Egendomen är givetvis ekologisk godkänd.
Att ha en flaska 2010 Magnum Cabernet i sin hand är få
förunnat, men jag har både en i vänster och i höger hand, så är man lite extra
stolt. 2010 hade en lång och sval växtsäsong, detta gjorde många av Napas
vinodlare oroliga, alla frågade sig om när det varma Napa sommaren skulle komma
och i slutet av augusti, så kom slutligen dom varma vindarna och solstrålande,
Beth och Lindy var väl förberedda på detta så tillsammans med David, gjort
bladverken större, enbart för att skydda druvorna från för mycket sol. Druvorna
fick perfekt mognad med ett uns av skön bränna på skalet. Skörden tog fart i slutet
av september och det var med lycka som alla druvor var i säkerhet för i slutet
av månaden och en bit in i oktober kom det kraftiga regnskurar, det slutliga
resultatet av 2010 är mycket god. Den 1:a september 2013 fick världen börja ta
del av detta vin. Men en blend på 92 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc
samt 2 % Petit Verdot. Man använder sig av Fransk ek och 60 % är helt nya fat. Liten
produktion på 2586 cases av standard butelj och 230 cases magnum.
Utseende: Dov och riktigt mörk i sin palett, blodaktig med
ingen kärna.
Doft: Stort vin, komplex, sensommarens röda bär som vinbär
både de svarta och röda, choklad antydan från Hermitage. Fatens vanilj finns
med men blir inte påtaglig över huvudlaget.
Smaken: Redan nu finns det mognadstoner i vinets smak,
tanninerna är rena och snygga, finns med genom hela gommen men blir aldrig för
mycket, välbalanserat vin med bra frukt och fatkaraktär.
Slutledning: Ett vin som jag uppskattar till fullo,
finns dom jämför detta vin med stora Bordeaux viner, varför? Redan 1976 så
bestämde väldens då bästa vinexperter att Bordeaux viner är Bordeaux och Napa
viner är Napa. Dom är med andra ord magiska på olika sätt. Jag dricker detta
vin idag med stor glädje, skall bli kul att snubbla över den om så där 10 år
igen. Redan nu är det ett topp vin. Robert Parker ger vinet endast 96+, lite
snålt tycker jag! Har poängsatt vinet med följande ord: Naturligt Gott
Kommentarer
Skicka en kommentar