2010 Spootwoode

1882 började historia att skrivas. Georg Schonewald med familj köpte det historiska Viktorianska hemmet. Som för övrigt finns vackert målat på varje etikett. Spottswoode döptes av Fru Albert Spotts, som ägde fastigheten från 1910 fram till dess köptes 1972 av Mary Weber Novak och hennes framlidne make, Dr Jack Novak. Den första Spottswoode Cabernet Sauvignon producerades 1982, exakt hundra år efter dödsboet grundande. Det är Mary´s två döttrar Beth och Lindy som idag basar över Domänen, David Abreu är den som ser över vingårdarna som vi finner vid foten av Mayacamas och Spring Mountain. Jennifer Williams har varit huset vinmakare under flera år men 2011 så tog Aron Wienkauf över rodret. Huset släpper fyra viner varje år, Spottswoode Estate Cabernet Sauvignon, Spottswoode Sauvignon Blanc, Lyndenhurst Cabernet Sauvignon, och Field Book. Varje vin är Terroir betonat och inget görs halvdant. Varje Spottswoode vin är känd för sin raffinerade elegans, balans, och klassisk struktur. Egendomen är givetvis ekologisk godkänd.
Att ha en flaska 2010 Magnum Cabernet i sin hand är få förunnat, men jag har både en i vänster och i höger hand, så är man lite extra stolt. 2010 hade en lång och sval växtsäsong, detta gjorde många av Napas vinodlare oroliga, alla frågade sig om när det varma Napa sommaren skulle komma och i slutet av augusti, så kom slutligen dom varma vindarna och solstrålande, Beth och Lindy var väl förberedda på detta så tillsammans med David, gjort bladverken större, enbart för att skydda druvorna från för mycket sol. Druvorna fick perfekt mognad med ett uns av skön bränna på skalet. Skörden tog fart i slutet av september och det var med lycka som alla druvor var i säkerhet för i slutet av månaden och en bit in i oktober kom det kraftiga regnskurar, det slutliga resultatet av 2010 är mycket god. Den 1:a september 2013 fick världen börja ta del av detta vin. Men en blend på 92 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc samt 2 % Petit Verdot. Man använder sig av Fransk ek och 60 % är helt nya fat. Liten produktion på 2586 cases av standard butelj och 230 cases magnum.

Utseende: Dov och riktigt mörk i sin palett, blodaktig med ingen kärna.
Doft: Stort vin, komplex, sensommarens röda bär som vinbär både de svarta och röda, choklad antydan från Hermitage. Fatens vanilj finns med men blir inte påtaglig över huvudlaget.
Smaken: Redan nu finns det mognadstoner i vinets smak, tanninerna är rena och snygga, finns med genom hela gommen men blir aldrig för mycket, välbalanserat vin med bra frukt och fatkaraktär.

Slutledning: Ett vin som jag uppskattar till fullo, finns dom jämför detta vin med stora Bordeaux viner, varför? Redan 1976 så bestämde väldens då bästa vinexperter att Bordeaux viner är Bordeaux och Napa viner är Napa. Dom är med andra ord magiska på olika sätt. Jag dricker detta vin idag med stor glädje, skall bli kul att snubbla över den om så där 10 år igen. Redan nu är det ett topp vin. Robert Parker ger vinet endast 96+, lite snålt tycker jag! Har poängsatt vinet med följande ord: Naturligt Gott

Kommentarer

Populära inlägg