Vinlunch med Barone Ricasoli
Barone
Ricasoli, min herre, min funderare samt ett av Italiens äldsta vinhus!
Skall som
vanligt vara helt ärlig även denna gång med de orden jag använder i mina krönikor. Men denna dag kommer det bli lite "rörigt"! Jag kunde bara inte sätta i mig igår (Måndags) efter
provningen, som jag i vanliga fall brukar göra och skriva ner stödord för att
sen få ihop en längre text, men det gick bara inte! Funderar fortfarande över
massor med saker om hur Barone Francesco Ricasoli lyfter fram sina viner, och
det är inte bara i glaset som vinerna briljerar på absoluta toppnivå! Mina
provnings Notes brukar se rätt ok ut efter en provning, jag brukar kunna minnas
mina paletter och smaker och historia! Men denna provning är inte alls som det
brukar vara. Är jag tillbaka i skolbänken med vinboken? Fattar jag Nada? Eller är detta bara en
mycket speciell provning. Jag får banne mig skärpa mig ordentligt och bara inse
att jag glömt en del av Italiens fina vinskola och det är den som Ricasoli
denna dag skall lära mig!
Solen bara
dränker oss i värme denna dag och vi samlas i den lilla pittoreska trädgård på
magiska Ett Hem, en plats jag alltid kommer att vilja komma tillbaka till,
kände mig som en prins när jag fick spatsera omkring skaran av Sveriges vin
elit. Tror till och med att en prins eller prinsessa hade trivts här! I min
hand får jag direkt ett glas med sval och fruktbesinnad Rosé. 2013 Albia är
det jag fått. Ett vin som är gjort på 80 % Sangiovese och 20 % Merlot. Druvorna
som fick njuta tillsammans med skalen under ca 6 timmar innan de skils åt,
denna macerering ger vinet en snygg rosa stil! Vinets kropp är välbehandlad och
ger ifrån sig tillräckligt med mineraler och syra för att lyfta upp och bli ett
behagligt sällskap till den unga röda frukt som Cassis, körsbär och vinbär! En
mycket bra start på denna vinlunch.
Det jag
missade är att ta bilder på de små ljuvliga kanapéer som bjöds på ute i
trädgården. Skagen, tomat, oliver, Parmesan och Prosciutto fick mina smaklökar
att värma upp sig inför en grillunch! Att få sitt
ute en sommardag som denna i ett vackert uppdukat Orangeri är få förunnat, och
jag kan för varje minut, sen jag började med vin bevisa att vin är enbart skapt
för att njuta tillsammans med gastronomi, vänner och naturen, adderar vi dessa
tre ting så får man alltid ett resultat av mängder med skratt och lycka.
De första 4
röda vinerna vi får i glaset är följande 2010 Brolio Riserva, Chianti Classico
DOCG. 2010 Casalfero,
Toscana IGT, 2010 Colledilá, Chianti Classico DOGC Gran Selezione, 2010
Castello di Brolio, Chianti Classico DOCG Gran Selezione
Vinhuset
har en historia tillbaka till 1141 är en sak och en mäktig historia i sig, men
som Herr Ricasoli säger om denna årgång är att druvorna har kommit ”hem” igen.
För år 1995 började en grupp forskare att tillfredsställa sig med att ta fram
den bästa Sangiovese klonen, samt att finna den absoluta druvan för Chianti
området. 2005 så hade teamet identifierat 12 vinrankor och de ansåg att dessa
rankor skulle bli ”föräldrar” till de nya vinplantorna. 2008 så planterades de
första skotten av de nya klonerna och det är i denna era som Vinhuset Ricasoli
kände att nu är en ny tid är på gång och framtiden kan enbart utvisa vad komma
skall. Så årgång 2010 är den första årgång som produceras av de ”nya” klonerna
och återigen så kan bara tiden utvisa hur resultatet kommer att bli. Går tillbaka i mina provnings anteckningar
och ser att jag nästan bara skrivit om fruktighet, nyanser och kropp i äldre
viner från detta vinhus och det gör mig mer nyfiken. Varför jag inte nämner ett enda ord om Terroir, var jag så upptagen av vinets frukt och glömde bort bakgrunden
till vinerna? Eller är det som så att Riscasoli tillsammans med Carlo Ferini
och forsknings teamet lyckats med något riktigt stort? Jag påstår direkt att
det sistnämnda, något helt nytt för mig och dessa viner. Huset har alltid
levererat viner till mitt fulla förtroende, men detta är något nytt och mer
spännande. Efter jag provat igenom vinerna fram och tillbaka flertalet gånger
så är det enda jag känner är Terroir, frukten i vinerna är anonyma på ett bra
sätt och det är i detta läge jag förstår det hela med vad Barone pratar om. Att
rankorna kommit hem! Vinerna har ett annat ”lugn” i sig, vinerna är moderna,
raka och väluppfostrade och det bästa av allt är att jag känner trygghet i
glasen. Det är nu jag börjar förstå
varför jag inte kunde få ur mig detta går när jag ville anteckna stödord, det
var alltså som så att alla mina tankar var inte på plats!
Till den
klassiska lunch rätt som bestod av Côte de Boeuf, bakade grönsaker, romansallad
med ihärdiga mängder Parmesan och steksky. Fick vi nu fyra nya viner i glasen
och följande 2013 Chianti del Barone Ricasoli, 2012 Terra di Brolio, 2012
Brolio Chianti Classico, 2011 Rocca Guicciarda Riserva.
Gör mig en slutsats som
denna för det röda vinerna!
De viner jag provat innan 2010 är mycket bra, 2010
är otroligt välbegåvade och kommer bara att bli bättre med åren i källaren, de
yngre vinerna vi fick i dag är så lekfulla och det känns att vinerna flörtar
med min gom och enbart gör det med lycka. Det är som Barone säger ”rankorna har
kommit hem” sen att vinerna är proppade med snygga tanniner gör ju inte saken
sämre med tanke på vad vi fick på tallriken. Ni kan ju bara tänka er vad
köttets textur gjorde med vinerna, ostens sälta och Umami, mina tankar får mig
att fundera syndigt, men det passar sig inte bara i denna stund! Jag lät mig nu
tysta min hunger med mer smakrikt kött av bästa kvalitet, några syndiga klunkar
vin och efter det så blev det en stor portion med skratt och avslappnad fest
runt bordet!
2006
Castello di Brolio Vin Santo (Heliga vinet) Vet ni att rabarberna, nötterna,
mandeln och vaniljglassen uppkom efter första flaskan Vin Santo gjordes, dessa
smaker är liksom som gjorda för detta vin. Druvorna för Vin Santo skördas sent då sockerhalten är
tillräckligt hög för att klara av den långa lagringstid som det här vinet
genomgår. Klasarna hängs upp traditionellt för att torka i flera månader.
Druvorna pressas sedan lätt och sedan sätter en långsam jäsning på fat igång
som tar ca 2 år. Efter fatjäsningen som tar ungefär 2 år lagras vinet
ytterligare i 2 år på 50 liter stora fat som kallas ”Caratelli” och på franska
ekbarriquer, fördelat 50/50.
Finns inga
ord för att göra en slutledning av denna combo. Saligt gott och hade det
funnits mer av desserten hade nog både jag och min herre sidan snett över till vänster varit kvar och
slickat skålen än i dag! Vi ställer oss alla upp ger Barone Ricasoli en stor
applåd och ett vackert tacktal hålls, med stor värdighet och vördnad! Alla är
betagna av både vinerna, maten och den enormt intressanta föreläsning vi fick
under lunchen! Ett stort tack till underbara Cattis på Vingruppen och Ett Hem
för er fantastiska service och miljö.
Är nu i full fokus med att studera Ricasolis filosofi!
Kommentarer
Skicka en kommentar