Rosé & Sparris #Enjoywine

Att tiden för Roséviner är här är då svårt att undgå, med en vädergud på sin sida och alla vill trängas på byns uteserveringar, så är nu en flaska Rosé mer självklart än en backslick på en Bratz. Det trista med Roséviner är att dem nästan alltid förknippas med endast våren och sommaren, gör som jag och några till, drick Rosé året om, gärna med något år på nacken, till Asiatisk bakat fläsk med inte för tunga smaker, eller till den nygrillande kycklingen tillsammans med ärtor, bönor och andra grönsaker som ”alla” väl lägger in på sommaren?
Denna söndag gör vi det enkelt för oss, steker ett gäng gröna sparrisar, flingar på en härlig mängd vällagrad Parmesan, droppar lite god olivolja över! Rostar en påse pistagenötter och slår över sparrisen. Som side så blir det nybakt bröd, tunna skivor Italiensk lufttorkat sidfläsk och Spansk Vitfotad skinka.
Första vinet ut är 2013 Josef Ehmoser Zweigelt. Ett rent och snyggt vin med sin ringa ålder. Druvan Zweigelt är för mig en riktig goding, kan en vinmakare låta druvan få smaka sitt och inte ”trixa” för mycket med den så är det alltid intressant att få ett glas av denna ädla druva. Vinet har precis det vinet skall ha, ung röd frukt med lätta gröna toner i doft. Druvans karaktär är strukturerad och levererat oftast viner med en lätt kryddighet, rökighet och kärvhet, lite av dessa tre lyckas jag även finna i denna Rosé. Vinet som serveras källarsvalt och inte direkt från kylen med sina 6 grader! Joseph Ehmosers vinrankor finner på de vackra sluttningarna i Tiefenthal, tittar vi på kartan så är vi ca 4 mil från Wien och 3 mil öster om Krems. Gården lägger mycket av sin tid på de gröna druvorna och hela 70 % av produktionen är vita viner. Klassisk vinproduktion där kvalitet går före kvantitet! Vinet harmorserar sig på bästa vis till de salta i de kallskurna, att grön sparris går utmärkt till Rosé är lätt förklarligt med att vi har en uns av sötma och syra i sparrisen, Umami känsla i osten och nötternas lite beska sida gillade vinets ungdomliga frukt!
Nästa vin är kommer från en mer känt producent än vad egentligen Joseph är. 2012 Calvet Côtes du Rhône Rosé. Vinet är gjort på 60 % Grenache och 40 % Syrah. Skalen har fått ligga med under några timmar efter pressningen för att avge struktur och vackert skimrande rödpalett. Detta vin har större kropp och är mer tannin sinnad än föregående vin. Vi finner dofter av hallon, smultron och en viss örtighet som gör sig Väl bekommen. Kan enkelt klargöra att Ehmosers vin står för lättfruktighet och ett förspelsvin och att Calvet har med frukt och smak. Därför kändes det rätt att dricka dessa två i denna ordning, vinerna kompletterar varandra och det är alltid lika kul att sitta och jämföra viner speciellt med mat för att se vad maten gör med vinerna.
Min slutplädering för denna Rosé middag så är det bara för mig att berätta för er alla att ge iväg till närmsta monopol, handla på er ett gäng Rosé flaskor, och köp gärna en eller två för mycket och glöm till nästa vår. Ta då och jämför vinerna med nya årgången. Jag lovar att de flesta av vinerna kommer blivit bättre med ett år av vila i Er källare! Smaklig sparris och drick för bövelens Rosé året runt!Kommentarer

Populära inlägg