Rosé & Sparris #Enjoywine
Att tiden
för Roséviner är här är då svårt att undgå, med en vädergud på sin sida och
alla vill trängas på byns uteserveringar, så är nu en flaska Rosé mer självklart
än en backslick på en Bratz. Det trista med Roséviner är att dem nästan alltid
förknippas med endast våren och sommaren, gör som jag och några till, drick Rosé året om, gärna med något år på nacken, till Asiatisk bakat fläsk med inte
för tunga smaker, eller till den nygrillande kycklingen tillsammans med ärtor,
bönor och andra grönsaker som ”alla” väl lägger in på sommaren?
Denna söndag
gör vi det enkelt för oss, steker ett gäng gröna sparrisar, flingar på en
härlig mängd vällagrad Parmesan, droppar lite god olivolja över! Rostar en påse
pistagenötter och slår över sparrisen. Som side så blir det nybakt bröd, tunna
skivor Italiensk lufttorkat sidfläsk och Spansk Vitfotad skinka.
Första vinet
ut är 2013 Josef Ehmoser Zweigelt. Ett rent och snyggt vin med sin ringa ålder.
Druvan Zweigelt är för mig en riktig goding, kan en vinmakare låta druvan få
smaka sitt och inte ”trixa” för mycket med den så är det alltid intressant att
få ett glas av denna ädla druva. Vinet har precis det vinet skall ha, ung röd
frukt med lätta gröna toner i doft. Druvans karaktär är strukturerad och
levererat oftast viner med en lätt kryddighet, rökighet och kärvhet, lite av
dessa tre lyckas jag även finna i denna Rosé. Vinet som serveras källarsvalt
och inte direkt från kylen med sina 6 grader! Joseph Ehmosers vinrankor finner
på de vackra sluttningarna i Tiefenthal, tittar vi på kartan så är vi ca 4 mil
från Wien och 3 mil öster om Krems. Gården lägger mycket av sin tid på de gröna
druvorna och hela 70 % av produktionen är vita viner. Klassisk vinproduktion
där kvalitet går före kvantitet! Vinet harmorserar sig på bästa vis till de
salta i de kallskurna, att grön sparris går utmärkt till Rosé är lätt
förklarligt med att vi har en uns av sötma och syra i sparrisen, Umami känsla i osten och nötternas lite beska
sida gillade vinets ungdomliga frukt!
Nästa vin är
kommer från en mer känt producent än vad egentligen Joseph är. 2012 Calvet
Côtes du Rhône Rosé. Vinet är gjort på 60 % Grenache och 40 % Syrah. Skalen har
fått ligga med under några timmar efter pressningen för att avge struktur och
vackert skimrande rödpalett. Detta vin har större kropp och är mer tannin sinnad
än föregående vin. Vi finner dofter av hallon, smultron och en viss örtighet som gör sig Väl bekommen. Kan enkelt klargöra att Ehmosers vin står för lättfruktighet
och ett förspelsvin och att Calvet har med frukt och smak. Därför kändes det
rätt att dricka dessa två i denna ordning, vinerna kompletterar varandra och
det är alltid lika kul att sitta och jämföra viner speciellt med mat för att se
vad maten gör med vinerna.
Min slutplädering
för denna Rosé middag så är det bara för mig att berätta för er alla att ge
iväg till närmsta monopol, handla på er ett gäng Rosé flaskor, och köp gärna en
eller två för mycket och glöm till nästa vår. Ta då och jämför vinerna med nya årgången. Jag lovar att de flesta av vinerna kommer blivit bättre med ett
år av vila i Er källare! Smaklig sparris och drick för bövelens Rosé året runt!
Systemolagets Nr: 2219 Endast 79 Pix CalvetCôtes du Rhône
Systembolaget Nr: 79280 Endast 79 Pix Josef Ehmoser
Kommentarer
Skicka en kommentar