Enjoy Wines till fullo med Miss E!
De heliga
söndagarna! En heldag i veckan har jag och min Miss E tillsammans, den dagen
brukar gå till att bara umgås och äta/dricka gott. Så precis som alla andra
söndagar så korkar vi upp något naturligt gott, laddar grillen med diverse gosaker och bara
njuter i fulla drag. Vi har en propert, snyggt omhändertagen innergård som vi
gärna umgås i, man vill ju gärna tillbringa lite extra tid ute i denna sommarvärme. Brukar bli som så att vi tillreder ”förrätten” nere på grillen
för att njuta av lite enkla smaker innan det är tid för att sätta tänderna i
köttet. Just denna afton så skall vi prova två olika sorters högrev, den
svenska som är hängd i 8 dagar och den amerikanska som är häng några dagar mer
än föregående! Aftonens först smaker är som brukligt Asiastyle jag måste komma
till ro med mina asiatiska sida, det finns ju faktiskt andra smaksättningar
också.
Marinerad
bläckfisk i ett år gammal citron, ingefära, chili samt Cocos. Grillade
blåmusslor i sitt skal, soya, tomat och ännu mera Cocos.
Dessa
tydliga smaker som inte blir för mycket åt något håll utan bara väldigt smakrikt
gör sig gott med Tysk torr Riesling från Gut Hermannsberg, ”Just Riesling” som
vinet så enkelt heter, för mig säger det mycket om vinet, det är bara enkelt,
gott i en mycket bra bemärkelse. Vinet har sin Tyska skolboks prägel,
mineralerna, syran, petroleum tonerna är på sin plats, lägger vi sedan till en
fruktsötma med elegant snyggt avslut så är viner så där ”bara gott” Sen att
vinet antyder på en stor kärlek till de asiatiska smakerna är inte att
förglömma, musslans lilla sötma och hetta flörtar hej vilt med vinet och får
mig att höja vinet ännu en nivå. Missade jag denna kväll med att inhandla
kungskrabba som jag brukar steka och blanda upp med en chilisås och koriander.
Det slog mig att detta vin skulle satt sig som en fläskläpp till krabban. Men
inte att förglömma gjorde sig både musslan och bläckfisken ett gott jobb
tillsammans i min gom.
"Gut Hermannsberg grundades i början
på 1900-talet som en Kejserlig Preussisk mönsteregendom i distriktet Nahe.
Syftet var att etablera en förebild som skulle utveckla vinodlingen i området,
bland annat genom att bistå mindre privata odlare med den främsta expertisen.
Det tidigare namnet Staatliche Weinbaudomäne Niederhausen Schlossböckelheim
berättar om det geografiska läget mellan två byar. I ett naturskönt läge på
några steniga och mycket branta sluttningar skapades här några av Tysklands
finaste vingårdar. Länge producerades här legendariska viner i statlig regi men
1998 privatiserades egendomen. 2009 såldes egendomen ännu en gång till de
nuvarande ägarna och både namn, etikettdesign och vinkvalitet fick sig ett
rejält lyft”
Kött av
kvalitet är alltid mycket bättre än allt annat kött, köp kött med ursprung och ”hög”
prislapp. Skit i allt vad som ligger förpackat eller inte ser fräscht ut. Tänk
på att njutning är något fint, och gå till din affär där du litar på
personalen! Grillen är nu sådär alldeles perfekt för att köttet skall få sig en
ordentlig åktur på gallret. Vänder köttet max två gånger (Vet att Heston vänder
köttet var 20:e sekund. Men vem hinner med det mellan klunkarna av föregående
vin eller Grogg). Låt köttet ligga och stressa inte. Köttets sällskap skall få
bli ordentligt grillad majs, Pachoy, Pimentos de Padrones! – Ursäkta glömde
salt och peppar!
För att
hitta ett vin till köttet, kräver jag god kvalitet. (köttet skall serveras Rare) så jag
letar efter ett vin med god karaktär, bra strävhet, tanninstruktur, och gömd
mogen frukt. Denna kväll förde mig maten till vinet och jag landade i Italien
och dess Nordligare del, Piemonte och Barolo. 2009 Serralunga d´Alba från
topproducenten Fontanafredda. Ett vinhus som alla har en koppling till, ingen
har undgått den klassiska Zebrarandiga etiketten. Detta är ett vin som jag
egentligen inte vill poppa i dag, utan om 8 år kanske. Vinet har den
lagringsdugligheten utan problem! Nyvaken som ungarna i trotsåldern, beskriver
jag vinet till en början, tjurigt, kaxigt och trött, tonårspäronen känner ni
igen er? Väckt sonen/dottern lite för tidigt en lördags morgon. Nu förstår ni
hur vinet uppför sig till en början. Så ner med vinet i Nebbiolo karaffen och
vaggas lätt. Snart vaknar vinet till liv, och kommer ge oss en upplevelse vi
sent skall glömma.
”Anrika Fontanafredda är en av
giganterna i Piemonte och för många synonymt med ursprunget. Och som i alla bra
historier började det hela med kärlek. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele
ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore
och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba
vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter, närmare 7,5 miljoner
flaskor per år. 3,5 miljoner av dessa är det söta mousserande Astivinet och 750
000 är Barolo. Mängden till trots är det idag experimentlusta, innovation och
modernitet som driver Fontanafredda framåt. Mycket tack vare vinmakaren Danilo
Drocco och de nya ägarna Oscar Farinetto & Luigi Bafiglio. Med Danilo i
spetsen görs idag viner med fokus på frukt och drickvänlighet utan att tappa
ursprungstypicitet. Med tanke på just ursprunget lanseras 2011 en ny vinserie,
Mirafiore, med filosofin att ta Barolo och Langhevinerna tillbaka till sina
rötter.”
Med mina väl
uträknade smakparametrar så funkade vinet utomordentligt till maten, köttets
protein och grillyta fick sin beskärda del av tanninerna. Majsen sötma uppförde
sig galant till vinets lite lätt bakåtsträvande fruktighet och i min goms
kändes det som att kärlek uppstod de i mellan! Sen de där med salt och peppar,
de kan då förhöja viner många levels.
Kvällen slutplädering!
Tänk på det till er nästa middag, laborera med några gnuttor salt, peppar, råsocker
kanske ev. några droppar citron så skall ni få se på gastronomiska äventyr i
era gommar. Småting kan utveckla både viner och mat till himmelska upplevelser.
Kommentarer
Skicka en kommentar