2012 Juliusspitaler Silvaner Kabinett Trocken
Att Tintin
och hans gode vän Kapten Haddock är två gamla vänner till mig som många andra,
så undrar Ni säkert vad detta inlägg har med dessa två att göra? Denna vecka så
infaller även de Tyska Vindagarna i Stockholm, det skall firas på bästa Haddock
stil, full fart med andra ord! Tysklands viner har alltid stått nära mig.
Vinerna är inte de mest storsäljande på vår marknad. Men i och med dessa
vindagar och att vi Sommelierer tar oss i kragen och dammar av vår kunskap om
tyska viner så har jag full tro på att vi snart dricker mer kvalitets vin från
detta härliga vinland. Ca 60 % av allt vin som produceras i Tyskland kommer
från förbundslandet Rheinland-Pfalz. Och Franken finner vi på östra sidan av
Tyskland och tillhör en av de tretton kvalitetsregionerna. Odlingarna
överstiger 100 tusen hk. Jag vill påstå att de Tyska kvalitetsvinerna är på väg
upp mer än någonsin, vinernas eleganta friska drag och med en liten hint av
fruktsötma så passar dessa viner oss nordbor. Denna söndag så skruvar vi upp en
flaska 2012 Juliusspital Silvaner, Kanbinett, Trocken. Vinet kommer från Franken,
och är en region, som till största delen befinner sig i norra Bayern men
omfattar också områden i södra Thüringen och nordöstra delen av
Baden-Württemberg. Weingut Juliusspital Würzburg är en stiftelse som grundades
1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn. Stiftelsen äger och odlar
vin i såsom Würzburger Stein, Iphöfer Julius- Echter Berg med flera. 170 hk
vinodling gör denna producent till en av de största i Tyskland! Att stiftelsens
intjänade pengar återinvesteras såklart i stiftelsen och mycket av de kronorna
läggs på ett sjukhus och ett ålderdomshem. Vackert säger jag bara!
Att den
tyska Sparrisen har anlänt till var mans kök är oundvikligt att förbise.
Sparrisen är precis sådär bäst just nu, spänstig, knaprig och smakrik. Ju minde
du tillagar den och smaksätter sparrisen, ju mer kommer den att smaka. Så denna
afton serveras grillad Grönsparris, stekt citron och lättrimmad laxsida. För
att min Asiat inom mig skall få sitt, så fyller jag några rispapper med
primörer och krabba.
Utseende:
klar, tydlig renlighet, filtrerad och försiktigt klarad.
Doften:
Druvtypisk med de torra inslagen, bra struktur i fruktigheten, lätt aromatisk
stil, Sitter kvar länge i gomseglet, ett välgjort och balanserat vin.
Smaken: Lätt
arrogant i till att börja med (Precis som Kapten Haddock). Vinet vill gärna ha
en nypa luft innan det är tid för att avnjutas, lite som att stressa sin
älskade vid spegeln innan en middag. Men efter 30 min i min Ridelkaraff som
stöpts för unga spritsiga tyska viner så kommer vinet till ro.
Sammanställning:
Vinet i sig är utmärkt gott för att drickas utan food, (kanske som Kapten
Haddock hinkar Rhum, i stora ymniga klunkar direkt från flaskan?) Men vinet
vill ha sällskap som alla andra viner, och med vällagad gastronomi så blommar
så även detta vin ut som en örtig sommaräng hemma på Öland! Vinets eleganta
syra gör sig ytterst gott till laxens fetma och den stekta citronens bitande
syra har nu omvandlads till välsmakade lemonad. Vinets lite kryddiga stil gör
sig mycket bra till de Asiatiska smakerna och den finstilta sötma som vinet
känner av vid penetrering av krabbans kött. Silvaner utropstecken i skolboken
är att man finner en lätt rökighet i vinerna och visst är det så. Denna
rökighet gör sig utmärkt till de primära aromer viner har att presentera
tillsammans med matens sälta och värme!
Vinifikaton: Druvorna skördas för hand
och fraktas till vinanläggningen. För att undvika att pumpa musten under vinifiering
har Juliusspital skapat en typ av hiss där de nyskördade druvorna skickas upp
13 meter ovanför golvet för att sedan i olika steg flyttas nedåt bara med hjälp
av gravitation. Musten jäser långsamt under cirka 30 dagar vid låg temperatur
på rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning
på stora ekfat under några månader före buteljering.
Kommentarer
Skicka en kommentar