Georg Breuer Winemakers Lunch @PA & Co Restaurang
En strålande
vårdag i fina Stockholm, solen värmer ordentligt och jag tar vägen till
Riddargatan och PA & Co för att träffa Theresa Breuer, få avnjuta
familjens fantastiska viner. Innan jag knappt hunnit innanför dörren så
välkomnas jag med ett glas 2013 Sauvage Riesling, husets "standard"
vin, såklart var vi först med att prova den nya årgången, som för mig kommer att bli
en intressant årgång att följa. Spritsigt vin, med ungdomliga och fräscha
toner, balanserat och de exotiska frukterna som omogen ananas och citrus finns
på plats, torr, krispig och mycket god. Ett perfekt vin för att få till bästa
minglet!
Till bords
så kommer andra vinet in omgående och det är lite mer kroppsfulla 2012 Terra
Montosa som får njuta av 9 månaders tid i fat innan buteljering, Traditionell
vinifiering. Dofterna och smakerna är balanserade och jag hittar de
ingredienser som sig bör av bivax, melonen (honung) citrus som den solmogna citronen som någon glömt framme på köksbänken.
2012 Berg
Roseneck, visar upp sig på snyggaste sätt, finstilt syra med god mineral, frisk frukt med viss ålder. Komplex och stram till en början men
tillsammans med vår sparrisrätt så blommade vinet ut i full blom. 2012 Berg Rottland, ett pinnhål upp till i
smaker och tycke. Nu på riktigt kommer de nysladdade BMW däcken fram i glaset.
Äntligen får jag kåsera om varmt gummi, cykelbutikens nyinkomna däck, sniffar
en gång till och känner minnen från den gamla Esso macken där petroleum och
diesel var vardag! Vinet lagras i stora tyska ekfat och får lagras i nio
månader innan försäljning! 2012 Berg Schlossberg, Ännu mer av allt. Skolbokens
dofter och smaker finner vi i bästa stil, adderar en aning kryddighet och
aromatiska inslag. Härligt kryddig, dofterna från ett vårigt Allvar på
Öland. 2012 Berg Nonnenberg, Vackra och
stiliga nyanser av tropisk frukt, de finstilta aromatiska tonerna, balansen mellan
syra och mineralerna är gedigna. Får ett uns känsla av apelsinskal och exotisk
kärnfrukt. Vinet är lite för ungt för att dricka idag, men som ni alla vet så
är dessa viner gjorda för att kunna "glömmas" bort i 20 år i källaren. Till dessa
viner så får en tallrik en med vacker och smakfull sparris. Så klart!
Tysk
sparris, klassisk hollandaise och nyklippt kryddkrasse.
Sparris och välgjord Riesling är ren magi, fetmans textur (Hollis) tar hand om de livliga mineralerna och syran i vinerna och vinets eleganta frukt bärs fram över mitt gomsegel. Kryddigheten i krassen leker med vinets örtiga och aromatiska dofter på och smaker på ett gentil vis.
2002 Magnum Nonnenberg. ”Big Wines, Will be In Big Bottles”
instämmer till fullo, vinet levererar en smakresa av dess like. En torrhet som är elegant och en viss fetma finns med på paletten. 1994 Nonnenberg fortfarande mycket mineraler och frisk syra, den blöta kalkstenens känslan är påtaglig och den unga citrusfrukt jag känt genom de föregående vinerna har nu gått över till mer åt gul persika och solmogen trädfrukt. 1994 Magnum Nonnenberg kalksten, ostronskal, lätt friska och mineralerna dansar fortfarande i min mun, ungtupp! Och till dessa viner blir vi serverade.
Kalv, draperad med brynt smör. Ramslökkräm, små smakrika nässlor, potatis- bönsallad.
Vinernas vuxna och välbevarade syra och mineraler tog direkt hand om köttets protein, vinerna blir lena som sammet, kryddigheten i nässlorna livade upp vinerna så den befintliga frukten kom fram på bästa sätt. Krämens textur tog hand om vinets kalkighet och lät vinet få visa sig från sin bästa sida. Ren och sagolik smakmagi!
2008 Berg
Rosenneck Auslese. Innan vi ens tagit första sippen av vinet så viskas det om
att rabarber borde bli vinets bäste vän och med dofter av exotisk frukt som
passionsfrukt, syran finns hela tiden med i smakpaletten och ser till att sötman i vinet finns med men ej blir för mycket, lekfult vin som är så välbalanserat och välgjort! Vi blir serverade.
Bakade rabarber med lätt vispad vaniljkräm, smulor, kanel.
Bakade rabarber med lätt vispad vaniljkräm, smulor, kanel.
Löjligt gott!
En lunch jag
sent kommer att glömma, viner i världsklass en stor matupplevelse, trevliga
bordsdamer/ herre, en fantastisk härlig, livlig och kanske lite trött Theresa Breuer
gjorde min dag och ett stort tack till Vingruppen och Cattis för denna berikade
dag!
Kommentarer
Skicka en kommentar