Georg Breuer Winemakers Lunch @PA & Co Restaurang

En strålande vårdag i fina Stockholm, solen värmer ordentligt och jag tar vägen till Riddargatan och PA & Co för att träffa Theresa Breuer, få avnjuta familjens fantastiska viner. Innan jag knappt hunnit innanför dörren så välkomnas jag med ett glas 2013 Sauvage Riesling, husets "standard" vin, såklart var vi först med att prova den nya årgången, som för mig kommer att bli en intressant årgång att följa. Spritsigt vin, med ungdomliga och fräscha toner, balanserat och de exotiska frukterna som omogen ananas och citrus finns på plats, torr, krispig och mycket god. Ett perfekt vin för att få till bästa minglet!
Till bords så kommer andra vinet in omgående och det är lite mer kroppsfulla 2012 Terra Montosa som får njuta av 9 månaders tid i fat innan buteljering, Traditionell vinifiering. Dofterna och smakerna är balanserade och jag hittar de ingredienser som sig bör av bivax, melonen (honung) citrus som den solmogna citronen som någon glömt framme på köksbänken. 
2012 Berg Roseneck, visar upp sig på snyggaste sätt, finstilt syra med god mineral, frisk frukt med viss ålder. Komplex och stram till en början men tillsammans med vår sparrisrätt så blommade vinet ut i full blom. 2012 Berg Rottland, ett pinnhål upp till i smaker och tycke. Nu på riktigt kommer de nysladdade BMW däcken fram i glaset. Äntligen får jag kåsera om varmt gummi, cykelbutikens nyinkomna däck, sniffar en gång till och känner minnen från den gamla Esso macken där petroleum och diesel var vardag! Vinet lagras i stora tyska ekfat och får lagras i nio månader innan försäljning! 2012 Berg Schlossberg, Ännu mer av allt. Skolbokens dofter och smaker finner vi i bästa stil, adderar en aning kryddighet och aromatiska inslag. Härligt kryddig, dofterna från ett vårigt Allvar på Öland. 2012 Berg Nonnenberg, Vackra och stiliga nyanser av tropisk frukt, de finstilta aromatiska tonerna, balansen mellan syra och mineralerna är gedigna. Får ett uns känsla av apelsinskal och exotisk kärnfrukt. Vinet är lite för ungt för att dricka idag, men som ni alla vet så är dessa viner gjorda för att kunna "glömmas" bort i 20 år i källaren. Till dessa viner så får en tallrik en med vacker och smakfull sparris. Så klart!
Tysk sparris, klassisk hollandaise och nyklippt kryddkrasse.

Sparris och välgjord Riesling är ren magi, fetmans textur (Hollis) tar hand om de livliga mineralerna och syran i vinerna och vinets eleganta frukt bärs fram över mitt gomsegel. Kryddigheten i krassen leker med vinets örtiga och aromatiska dofter på och smaker på ett gentil vis.
2002 Nonnenberg. Vad skall jag säga! Att vinerna vinner på lagring det är inget att diskutera. Vi tar oss inte bara ett steg eller två, i smakpaletternas stegar. Terroir typiska viner med mer kalkighet, och sval sten. Frukten har rundats av och vinet har på bästa sätt fått forma sig på bästa vis. 

2002 Magnum Nonnenberg. ”Big Wines, Will be In Big Bottles” 

instämmer till fullo, vinet levererar en smakresa av dess like. En torrhet som är elegant och en viss fetma finns med på paletten. 1994 Nonnenberg fortfarande mycket mineraler och frisk syra, den blöta kalkstenens känslan är påtaglig och den unga citrusfrukt jag känt genom de föregående vinerna har nu gått över till mer åt gul persika och solmogen trädfrukt. 1994 Magnum Nonnenberg kalksten, ostronskal, lätt friska och mineralerna dansar fortfarande i min mun, ungtupp! Och till dessa viner blir vi serverade. 
Kalv, draperad med brynt smör. Ramslökkräm, små smakrika nässlor, potatis- bönsallad.

 Vinernas vuxna och välbevarade syra och mineraler tog direkt hand om köttets protein, vinerna blir lena som sammet, kryddigheten i nässlorna livade upp vinerna så den befintliga frukten kom fram på bästa sätt. Krämens textur tog hand om vinets kalkighet och lät vinet få visa sig från sin bästa sida. Ren och sagolik smakmagi!
2008 Berg Rosenneck Auslese. Innan vi ens tagit första sippen av vinet så viskas det om att rabarber borde bli vinets bäste vän och med dofter av exotisk frukt som passionsfrukt, syran finns hela tiden med i smakpaletten och ser till att sötman i vinet finns med men ej blir för mycket, lekfult vin som är så välbalanserat och välgjort! Vi blir serverade. 
Bakade rabarber med lätt vispad vaniljkräm, smulor, kanel. 
Löjligt gott!
En lunch jag sent kommer att glömma, viner i världsklass en stor matupplevelse, trevliga bordsdamer/ herre, en fantastisk härlig, livlig och kanske lite trött Theresa Breuer gjorde min dag och ett stort tack till Vingruppen och Cattis för denna berikade dag!

Kommentarer

Populära inlägg