2011 Qupé Syrah Bien Nacido Vineyard

Grillningstider?
För mig gäller grillningen året runt. Det är bara riktiga män, som fnyser åt kylan och minus graderna, i råkalla januari. Det är vid denna ljumna tid som de eleganta Weber grillarna kommer fram, välputsade och snygga, brickan bredvid är inoljad och plan för att GT:n skall stå stadigt. Härliga tider!
Söndag och middagen skall tillredas, efter en dag i skärgården så är suget efter god gastronomi och en flaska vin välkomnat! Det är återigen trevliga Enjoywine som står för vinet denna afton! Samtidigt som Miss E plockar ihop den nyinköpta grillen (den förra brann upp i vintras) Så skall jag marinera den inhandlade högreven i lite örter från landet och Allvaret, såsom timjan och dill, några droppar soya glider ner i bunken med alla kryddor enbart för den där Umami känslan.

”Att grilla är nyttigt för manligheten, stå där och vänder sina dräpande grillskivor, som är så penetrerade med både det ena och andra -Helt enligt EU”

Därför slår jag ett slag för att enkelt marinera ditt egeninköpta kött, enbart för att Ni skall veta vad det är Ni stoppar i er. 
Grönsaker är gott och nyttigt, säger de som kan! Uppskivade tomter, champinjoner, broccoli och vårlök får göra sällskap på grillen! Vi är även förtjusta i att grilla ost och denna kväll åker en stor skiva Haloumi med på grillen.

Vinet denna afton får dekanteras 2 timmar innan köttet skall trancheras upp. Vinet som är en snygg men lite kaxig Syrah med härkomst California, kan säga att vinet rockar fett från första doften. Vinet denna kväll är 2011 Qupé Bien Nacido Syrah Bien Nacido vineyards, Santa Maria Valley. Namnet Qupé tog sina första toner under året 1983 men inte förens 1989 så kom scenen (produktionsanläggning) och tiden var då inne för att skapa musik på flaska. Kompositör för vinerna är Skånsk ättlingen Bob Lindquist, med sig i sitt nothäfte har alltid den legendariske och lätt galne Jim Clenenden funnits, och då vet de flesta att det är Au Bon Climat vi pratar om. Det visar sig i begynnelsen att Jim och Bob möttes genom musiken. År 2002 så var det tid för ytterligare ett köp av vingård. 15 hk med unga stockar av klassiska Rhône druvor. Sedan 2005 så är de 15 hk strikt biodynamiska. Druvorna selekteras till ¾, ¼ får jäsas med stjälkarna, vinerna vilar i medium rostade fat. Doften i vinet är kryddigt, känslan från att dragit några varv med vitpepparkvarnen, anstyckningar av kallt fett från Pata Negra. Smaken är ljuvlig, lätt kaxig som jag beskrev vinet innan, men med ett stadigt grepp om min nos så kör vinet ett solo och proppar mig med skogens blåmörka bär, toner av rostade fat och Robusta känslor. Tannin strukturen är fenomenal, välbalanserat och snyggt. Vinet behöver kraftig gastronomi för att blomma ut och tycker att en väl marmorerad högrev grillad till medium rare är ett gott sällskap. Att sen grillningen i sig med lätt rökighet gör sig till vinets lite trollbindande frukt var kul att upptäcka. För att få in en lättare syrlighet till vinet så rörde vi ihop en kräm av kvarg, blasten av vårlöken och rev ner oskyldiga mängder tryffel! Vinet antydde sig lite extra till detta svarta guld! 
Vinet finner vi på systembolaget under nummer: 79984 och endast 239 Pix.
(Obs! testade att dricka vinet till både Winnebäck, Sebastian Bach och Helloween och vinet kvittar till alla toner) 

Kommentarer

Populära inlägg