2010 Ca´Di Pian Barbra D´Asti


Först ut i denna ärade era med att skriva om fantastiska viner från www.enjoywine.se blir ett vin från Familjen Rivetti, mer bestämt Azienda Agricola La Spinetta. Alla vet vem man pratar om när man får se noshörningen som pryder familjens viner. Vårens primörer som börjat knoppa och berikar våra gommar med efterlängtade smaker och texturer.
-Äntligen ropar många, och är väl där snart jag med, även om jag gärna håller mig i kyla och snö! Denna dag är jag sugen på vin från Italien, våren har redan välkomnats till Italien och även till den norra delen. Nord Italien med sitt vackra landskap och maffiga bergsmassiv är så vackert på vårkanten, dofterna, den friska luften och äppelblom som sprider värme och glädje, då känner jag för att hälla upp ett glas 2010 La Spinetta Ca di Pian. Vinet som är gjort på 100 % Barbera och jäses i ca en vecka i rostfria tankar, sen dras vinet om till faten som i detta fall är medium rostade, här sker nu den malolaktiska jäsningen under 12 månader. Familjen Rivetti använder sig av Fransk ek. Efter 12 månaders vila och uppfostring så dras vinerna återigen om på ståltank enbart för att vinet skall ”dekanteras” på ett naturligt sätt, vinerna varken klaras eller filtreras innan buteljering. Vinerna får vila på flaska i 2 månader innan de går ut till försäljning.

Utseende: Kraftigt röd, med klar kant, ytterst liten kärna.
Doft: Skogens mörka bär så som björnbär, blåbär, varma nyplockade lingon, unga körsbär.
Smaken: Stort, väl balanserat vin, komplext och flörtiga tanniner. Sitter länge kvar i gommen. Tyder en liten ton av rostat och soltorkat Brasiliansk kaffe från Fazenda Campestre.
Sammanställning: Men detta vin vill inte vara själv, vinet vill ha sällskap i form av god mat för att stråla ut på bästa sätt. Jag dekanterade vinet i ca 2 timmar innan servering och det behöver vinet för att komma till sin rätt, frukten kommer fram och blir mjuk, tanninerna blir mer tämjda och vinet helt enkelt smakar mer och är lättare att tycka om. Ta det som en lärdom att alltid dekantera unga viner, vita som röda, låt vinerna får ”vakna” upp på ett behagligt vis. Eftersom jag är Ölänning och är uppväxt med Allvarets skafferi så serverar jag nu våren första örter, örterna får ligga tillsammans med lammsteken som även en kommer från Öländsk terroir. Bryn lammet i stor gryta med mängder av smör, låter smöret få gotta in sig ordentligt i köttet. När lammet fått vacker yta så lägger jag ner några vårlökar i grytan, ställer in allt i ugnen låter köttet sakta få gå upp till en innetemperatur på 56 grader, min ugn står aldrig på mer än 70 grader. Till denna stek så blir det vit (Holländsk) sparris som har sjudit i panna med vittvin, smör, lite socker och en gnutta salt. En klassisk Hollis med ett uns chilihetta så är denna middag nu klar. Rosastekt lamm från Öland med vit sparris, Hollandaise bakad vårlök och lammsky. Vinet behöver fet textur för den dolda frukten skall lockas fram, det finner vi i hollandaisen, tanninerna i vinet vill ha mer motstånd från de "onyttiga" i rätten. Köttet är fullt av protein och kommer att ”plocka” ner all kärv och omogen frukt och omvandla den till mjuk och fin frukt. Vi kommer även att hitta en lätt sötma i sparrisen som kommer att sjunga till vinets nu eleganta frukt... Smaklig spis och Skål på Er!!

Systembolaget Artikelnummer: 95469 181kr

Lite mer info om familjen här nedan          

Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det första vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller. Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.

(Obs! bilden visar årgång 2007, men 2010 är det som finns i butik nu)

Kommentarer

Populära inlägg