2010 Ca´Di Pian Barbra D´Asti
Först ut i
denna ärade era med att skriva om fantastiska viner från www.enjoywine.se blir
ett vin från Familjen Rivetti, mer bestämt Azienda Agricola La Spinetta. Alla
vet vem man pratar om när man får se noshörningen som pryder familjens viner. Vårens
primörer som börjat knoppa och berikar våra gommar med efterlängtade smaker och texturer.
-Äntligen
ropar många, och är väl där snart jag med, även om jag gärna håller mig i kyla
och snö! Denna dag är jag sugen på vin från Italien, våren har redan välkomnats
till Italien och även till den norra delen. Nord Italien med sitt vackra landskap
och maffiga bergsmassiv är så vackert på vårkanten, dofterna, den friska luften och äppelblom som sprider värme och glädje, då känner jag för att
hälla upp ett glas 2010 La Spinetta Ca di Pian. Vinet som är gjort på 100 %
Barbera och jäses i ca en vecka i rostfria tankar, sen dras vinet om till faten
som i detta fall är medium rostade, här sker nu den malolaktiska jäsningen
under 12 månader. Familjen Rivetti använder sig av Fransk ek. Efter 12
månaders vila och uppfostring så dras vinerna återigen om på ståltank enbart för
att vinet skall ”dekanteras” på ett naturligt sätt, vinerna varken klaras eller
filtreras innan buteljering. Vinerna får vila på flaska i 2 månader innan
de går ut till försäljning.
Utseende: Kraftigt
röd, med klar kant, ytterst liten kärna.
Doft: Skogens
mörka bär så som björnbär, blåbär, varma nyplockade lingon, unga körsbär.
Smaken: Stort,
väl balanserat vin, komplext och flörtiga tanniner. Sitter länge kvar i gommen.
Tyder en liten ton av rostat och soltorkat Brasiliansk kaffe från Fazenda
Campestre.
Sammanställning: Men detta
vin vill inte vara själv, vinet vill ha sällskap i form av god mat för att
stråla ut på bästa sätt. Jag dekanterade vinet i ca 2 timmar innan servering
och det behöver vinet för att komma till sin rätt, frukten kommer fram och blir
mjuk, tanninerna blir mer tämjda och vinet helt enkelt smakar mer och är
lättare att tycka om. Ta det som en lärdom att alltid dekantera unga viner,
vita som röda, låt vinerna får ”vakna” upp på ett behagligt vis. Eftersom jag
är Ölänning och är uppväxt med Allvarets skafferi så serverar jag nu våren
första örter, örterna får ligga tillsammans med lammsteken som även en kommer
från Öländsk terroir. Bryn lammet i stor gryta med mängder av smör, låter smöret
få gotta in sig ordentligt i köttet. När lammet fått vacker yta så lägger jag
ner några vårlökar i grytan, ställer in allt i ugnen låter köttet sakta få gå
upp till en innetemperatur på 56 grader, min ugn står aldrig på mer än 70
grader. Till denna stek så blir det vit (Holländsk) sparris som har sjudit i
panna med vittvin, smör, lite socker och en gnutta salt. En klassisk Hollis med
ett uns chilihetta så är denna middag nu klar. Rosastekt lamm från Öland med
vit sparris, Hollandaise bakad vårlök och lammsky. Vinet behöver fet textur för den dolda frukten
skall lockas fram, det finner vi i hollandaisen, tanninerna i vinet vill ha mer motstånd från de "onyttiga" i rätten. Köttet är fullt av protein och kommer att ”plocka” ner all kärv och omogen frukt och omvandla den till mjuk och fin frukt. Vi kommer även att hitta en lätt sötma i sparrisen som kommer att sjunga till vinets nu eleganta frukt... Smaklig spis och Skål på Er!!
Systembolaget
Artikelnummer: 95469 181kr
Lite mer
info om familjen här nedan
Azienda
Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole
Lanze, Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad
Moscato d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men
eleganta röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco. År 2000 gjordes det
första vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och
2011 köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt
traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La
Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller.
Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver
för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är
nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna,
helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man
tilldelats tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets
Vinhus av guiden.
(Obs! bilden visar årgång 2007, men 2010 är det som finns i butik nu)
Kommentarer
Skicka en kommentar