Tryffelsvinet bjuder till bords

Kvällen vackra sken har dragit in över vår fina stad, äntligen har det blivit vinter, kallt och snö. Och därför passar GastroVin på att dra sig ner mot Gamla stan och Restaurang Agaton för lite Italienskt vin och mat. Tryffelsvinet har som vanligt bjudit in några trevliga och duktiga skribenter. Vinerna från Azienda Aricola Antichi Poderi del Conero skulle provas i afton! Denna producent finner vi på ostkusten och mer bestämt Marche. Gården ligger mellan de små kullarna, Numana och Sirolo, nära det Adriatiska havet. Första vinet ut blev en trevlig Verdiccio dei Castellii di Jesi. Ett vin med god doft av, ung och grön frukt, skimrande grön och klar i färg. Smaken är ganska smörig, men med bra balans och livlig syra. Gör sig bra till allt torkat och salt som serverades som starter.  
Ett vin som inte kommit till den Svenska handeln än, men vi hoppas på att tryffelsvinet skall ta in vinet till nästa årgång. Vinet heter Pigmento och är gjort på 100 % Montepulciano. Klassificeras Rosso Conero. Druvorna kommer från Coppo och vingårdens namn är Conte Leopardi Dittajuti. Terroir som är av bra struktur, märgel och med hög andel kalksten. Druvorna selekteras minst två gånger och skörden sker för hand. Efter malolaktisk jäsning lagras vinet i ny Fransk ek ca 20 månader, buteljeras och får vila i 12 månader innan försäljning. Ett intressant vin som är stort och vill ha luft och utrymme. Vacker röd ton i färgen men tydlig kärna. Doften är stor och komplex, sluten men får fram röda sommarbär som vinbär och skogsbär. Smaken drar mer åt ekens tydliga språk, tanniner som behöver lugna ner sig ordentligt. Vi serverades tre olika pasta rätter, med mängder av Reggiano, chili, parma och musslor, med dessa ingredienser så började vinet lugna ner sig, fram kom en tydlig och skönt bärighet. 
Nästa gång jag dricker detta vin gör jag det hemma i lugn och ro, dekanterad sen 6 timmar tillbaka och med en krämig skaldjurspasta och Miss E. Vinet är riktigt bra, men skulle vilja prova några referensviner för att göra mig en korrekt bedömning. En mycket trevlig afton blev det på Restaurang Agaton som jag skall besöka snart igen, för här är det verkligen Italienskt ända ner i de gamla bastbuteljerna på bordet. 


Vi provade även 2010 (Nr2143) Villa Marina Rosso Conero som jag redan skrivit om samt gårdens mousserande och 2009 LaCrima.

Kommentarer

Populära inlägg