Fäviken

Utan att blinka så är detta min totala gastronomiska upplevelse, kanske inte om man bara ser till maten, men den totala helheten. Allt från att vi blev glatt välkomnande av Robban tills sista vinken från Sara på gårdsplan. Jag gillar att bygga upp förväntningar till en viss nivå, och jag har länge velat besöka Fäviken som gäst, till och med jobbat ett stenkast därifrån men inte ens då, fick jag tiden till att boka. Så äntligen fick jag möjligheten tillsammans med Miss E. Nu skulle vi nu får bli bortskämda ordentligt. Den där Magnus vill jag återkomma till, en man som egentligen "enbart" tänkt till en gång mer än de flesta kockarna i denna värld. 

Vi blev hjärtligt bemötta av Robban, som på fin småländska visad oss runt i byggnaden, ett vackert rum med underbart sköna sängar, allt så genomtänkt och snyggt. Eftersom jag älskar att bada bastu så hade jag lyxen med att gotta mig länge och väl, i den varma och bjökdoftande relaxen. Robban hade även här laddat upp med Fävikens egna öl, nektar från Öster-Översjö och så klart magnifika bubblor från Guy Charlemange Les Mesnil Sur Oger Grand Cru.
När klockan blir 19 så samlas alla nere vid öppna spisen och börjar med ett glas Pierre Peters Les Chétillons Blanc de blancs Grand Cru och få bekanta sig med de övriga gästerna. Redan här börjar middagen med ett gäng välsmakande aptitretande små smaker. 
De första smakerna bestod av följande.
Kex av linfrö, ättika, musseldipp
Jämtländsk buljong
Vild öringrom i ett skal av torkad grisblod
Flottyrkokt grishuvud, picklat krusbär, gransalt
En skiva lufttorkat suggfläsk
Saltsill lagrad i tre år, fårost och skorpor

Fävikens alldeles egna signaturrätt. Varför krångla till det? Som jag förstår, jämför många denna rätt med Frantzens Signturrätt, varför? Visst det är Pilgrimsmussla som huvudråvara, men sen är det två helt olika rätter, bägge två av fantastiska och olika smaker, en plane mussla i sitt skal denna afton gjorde inte ont. Med ett glas Mjöd från Bengt-Jonny och Jan-Anders från Öster- Översjö gjorde inte rätten sämre, vilken pigg och elegant syra, med ett uns av beska, den lilla sötma i honungen gjorde sig som smör till sötman i musslan. 
 Pilgrimsmussla "i skalet ur elden" tillagd över björkkol och enekvistar
I nästa glas så blev vi serverade ädla goda droppar 2010 Saint- Aubin 1er Cru "En Remilly" Pierre-Yves Colin- Morey Bourgogne. Snygg Bourgogne med de lätta smöriga tonerna, komplext, mineraler och balanserad. Intressant med Pierre är att han gjorde vin på sin pappas marker fram till år 2005 då han köpte egen mark, Pierre har dessutom arbetat på Wolf Blass i Australien, Chalk Hill i Kalifornien, Ferraton i Rhône, St Chinian i Languedoc och Vacheron i Sancerre, för att få en bredare kunskap om terroir. 
 Kungskrabba och nästan bränd grädde.
  Försiktigt kokt piggar med solros
  Svedd brysselkål och lupin
2008 Niederhäuse Hermannshöhle Riesling Trocken GC Dönnhoff Nahe. Vilket petroleum besinnat vin, trevlig citrus doft kommer som en liten flört mot min nos. Mogen frukt som balanserar sig snyggt genom hela gommen, ett vin som jag bara vill ha mer av. Naturligt gott vin helt enkelt!   
Jordärtskocka bakad i skorpmjöl, messmör och krossande rönnbär
Kornplätt fylld med surlök och groddad korn
Alldeles nyplockad potatis kokt i multna höstlöv, gott smör
Ett ägg konserverat i fårskitsaska, sås v torkad öring och picklad ringblomma
Gröt på jämtländska gryn och frön, mjölksyrade rotfrukter, köttbuljong silad genom mossa
2007 Barbaresco Bruno Giaosa Piemonte. Klassisk årgång, producent och stil. Vad kan man mer vänta sig av denna drottning av Italien, mognadstoner med fin kärna, strålande doft av mogen rödfrukt, de övermogna bigarråerna gör sig med en hint av snygg äldre ek. Ja räknar Bruno som topp 5 i Piemonte. Riktigt Old school. 
Paltbröd, älgkok, ryggfett och lök
Skönsjungande Barolo, Jag bara älskar dessa viner, rena, snygga, inga oroliga dofter eller stinnslat. Vinerna blir endast bättre med året och man kan med god ro, följa dessa viner år efter år för att se utvecklingen. I glaset har vi 2009 Barolo "Le Brunate" Francesco Rinaldi Piemonte. Kungen av Piemonte. Enkel slutplädering: Terroir besinnad Kung i sina "unga" dagar.
Vildand och häggbär
Keso och hackade grönsaker

In kommer även dessa små rätter, orkade bara inte ta fler bilder för stunden, njutningen tog över fullständigt och Ni får nöja er med rätternas ord.

Kalvdans med blåbär
Vattlingon med tjockgrädde och strösocker, blåbäris
Söt tjefil. myskmadra

Ett glas av äldre god Chenin blanc skulle nu få förgylla våra sista rätter innan det var tid för kassemys och brasa en trappa ner. 1990 Coteaux du Lyon Domaine des Baumard Loire. Snacka om söta droppar som balanseras med ädel syra och fortfarande ung grön frukt, lång eftersmak med som drar lite åt det exotiska och aprikos ton, rent ut sagt galet gott.
En äggula konserverad i sockerlag, en hög av smulor bakade med tallbarksmjöl, glass smaksatt med älgört
Hallonsylt, vispat ankägg och mjölksorbet som förr.
Ett dignande gottebord med mängder av smaker från hela skogen. Vilken avslutning. Så perfekt avstämd middag, det jag ville återkomma med Magnus är att för mig så "skapar" inte Magnus sin mat i köket eller vid ett skrivbord som många andra kockar, han skapar filosoferar och "skapar" sin mat i naturen, vid den kalla och forsande älven, på fjället en vårdag då de första ljumna vindarna drar in, eller är det när Magnus drar upp de små primörerna som sträcket på sig ordentligt. På skogspromenaden samtidigt han ser de små rådjuren stå och mumsar i sig av den kost som gör dom riktigt feta och goda. Jag känner en annan känsla i maten än vad jag tidigare någonsin känt. Det är något speciellt med denna plats, luften, skogens skafferi, sjöns fiskerikedom. Hit kommer vi igen om inte snart med i alla fall den 3:e Jan 2015 och firar. 

En låda fylld med köttpaj, tjärpastill, älgörtkaramell, torkade bär, solrosfrönsnougat , vildhallonis, rökt knäck, tuggkåda, anis dragerad i honung, nybakad kaka.

Tid för de sköna sängarna,  måste få vila sinnet en stund. För till frukost serveras en magisk smakresa igen, som jag återigen säger, det är en upplevelse från början till slut. 

Kommentarer

Populära inlägg