2006 Château Pétrus


Året är 1837, det är då egendomen grundades av familjen Arnauds förvaldskap. Men vi tar oss fram till 1878 som gården tilldelades första platsen på Expositon du Paris. Och det är väl egentligen då som Ch Pétrus kunde sätta samma prislapp som de stora slotten på västra stranden. Idag så ägs Château Pétrus och drivs av negocianten Établissements Jean-Pierre Moueix med Christian Moueix (utsedd till Man of the Year 2008 av tidningen Decanter) i spetsen. Företaget äger flera andra vingårdar bland annat Chateau Lagrange och Chateau La Fleur Petrus i Pomerol och Dominus i Napa Valley. Den person som än idag följer druvorna till flaska är självaste Olivier Berrouets. Vingården är idag 11,4 hk och består av 95% Merlot och 5% Cabernet Franc. Det är inte varje dag som jag provar viner som dessa men ibland så! Med stor försiktighet plockar vi upp denna raritet, det är mycket känslor i kroppen när vinet skall dekanteras och provas av. Första doften, att bara att få dra samma andetag som detta vin, ur sin skönhetssömn så vaknar vinet till liv fortare än väntat, det är komplexitet och stort. Färgen är dovt röd och varken linjer eller kärna. Min första sniff så andas jag in över ett sekel av historia och hårt arbete. Vinet är bra komplext, ung röd frukt som körsbär, björnbär, finner vit tryffel, Tahitivanilj och en uns av cigarrrök från en Montecristo Nr 4, imponerade bouquet. Smaken är gedigen med samma pallet som doft. Oändligt att sitta och drömma sig bort genom bara att dofta på vinet. Sammanställningen lyder. Halstrad Entrecôte, svart tryffel från Bourgogne samt två tillbehör, salt och peppar.   

Kommentarer

Populära inlägg