2007 Gallina Barbera d´Alba La Spinetta


Familjen Rivetti är ett namn man skall lägga på minnet, har sitt ursprung i Castagnole Lanze i Barbaresco, Piemonte, Italien. Första vinet från familjen bär årgång 1977 och är en vingårdsbetecknad Moscato d´Asti. Husstilen idag är mer maffiosos. Stora, kralliga, snygga, komplexa och direkt fruktdrivna viner men såklart med stor Italiens stil och elegans. År 2000 så gjordes första årgången av vinet Campé i Barolo cch 2001 startade familjens arbete i Toscana (Casanova). 2011 så köptes historiska Contratto i Canelli enbart för att kunna starta egen produktion av bubbelviner. Huset är känt för terroirbetonade viner och satsar enbart på kvalitet, låga skördeuttag och noggrann selektering. Häst är något som är en självklarhet i vingårdarna speciellt för "Cru" lägena. Familjens egendomar är till 75% bio och satsningen för att arbeta så naturligt är givet. Familjen har tilldelats tre glas i Gambero Rosso flertalet gånger och 2001 utsågs La Spnetta till Årets vinhus av guiden.

La Spinetta Barbera d´ Alba
Utseende: Dov, kraftigt mörkröd, börjar gå över till lite med mognadsbetonad, tegel, knaper kärna.
Doft: Stor, komplex, kaxig, burdus, packad med mörka bär och elegansens av lättrostade fat. Ett uns av eldighet som efter en stunds vaggande i karaff försvann.
Smaken: Mäktig, husbetonad, torr, kärv, bitig. Men efter fem sex timmar i karaffen så öppnar sig en elegans upp och vinet börjar komma till ro.
Sammanställning: Att servera Ölandskyckling med brynt brysselkål var en god tanke, nu i efterhand och till nästa öppnade Gallina så kommer jag använda mängder av grädde och Reggiano som kommer att lugna ner vinet ännu mer och antagligen bli lika beskedlig som en trött höna. I ärlighetens namn, så hade det inte gjort något om vinet fått ligga några år till i källaren, men som turen är ju att det finns visst fler.

Kommentarer

Populära inlägg