2008 Chateau La Tour de By
Det är nu höst och de lite lättare och intetsägande sommarvinerna (vissa viner) är nu utbytta till att alla skall dricka Amarone framför
brasan, och är det skaldjur på menyn så fläskar man på med en Chablis. Jag är
mer en året runt drickare. Jag är den som kan dricka Amarone (äldre än 30 år
bara) på midsommarafton, bara det är rätt gastronomi till och varför inte avnjuta
en 2006 Magnum Paolo Scavino Barolo på Påsken, se bara till att äggen är rätt kryddade.
Så det där med att dricka vin efter Primörer är inget jag pysslar med. Så denna
måndagseftermiddag, i väntan på min kära Miss E hemkomst, så står det nu en väl
dekanterad Clearet på vårt Dansk designade soffbord. Det är Fan vad Bordeaux är
gott. 2008 Château La Tour de By. Synd att inte alla förstår, att bra
Bordeaux inte behöver kosta skjortan, titta bara lite runt de stora slotten och
läs lite om appellationerna runt om i Bordeaux. Detta vin kommer från Médoc,
västra stranden som vi säger. Denna perfekta magra jord som Pyrenéerna bidragit
med, tackar vi även floderna Dordogne och Garonne som blivit en slags skeppare
för att få med sig ner allt grus och sediment till Médoc. Här talar alla om
Terroir och det har jag full förståelse för. Varje vin talar för sig själv och
om inte Bordeaux är världens mest komplicerade vinområde så kommer det på delad
första plats med Bourgogne. Med en klassisk
Blend fördelar vi druvorna Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (35%) och Petit Verdot (5%), och åldras i 12 månader i franska ekfat.
Utseende: Mörk, dov, ingen kärna med tunn, tunn mognads fas.
Doften är höst, murkna gula höstlöv som legat mot en fuktig gräsmatta, källan
som inte varit öppen eller vädrad sen förra sommaren, de övermogna svarta vinbären finns med hela vägen, fatens träiga ton är precis så lagom som man
önskar. Skolboks exempel. Smaken är först lite torr mot min tungspets. Sen
kommer en bra bärighet, lätt kryddig, sitter bra länge kvar på mina smaklökar.
Till detta vin äter jag en väl marmorerad Biff med två tillbehör, Salt och
Peppar…
Kommentarer
Skicka en kommentar