2009 Melville Sta Rita Hils


Ron Melville gjorde vin först i Knights Valley i slutet av 80-talet.
Men Ron tyckte att det var för varmt där uppe för Burgundiska druvor och marken var mycket dyr. Så han flyttade ner till Santa Rita Hills och köpte en stor vingård 1996. Där träffade han Greg Brewer som sökte upp Ron för att köpa druvor av honom. Ron blev så imponerad av Greg att han frågade om han ville bli vinmakare på Melville. Vilket han är än idag. Greg tycker inte om att kalla sig för vinmakare. Hela vitsen är att inte vara det. För att citera honom själv, "Jag jämställer det jag gör med det som en sushikock gör. Jag ser till att den renaste, fräschaste frukten(eller fisken) buteljeras med så lite manipulerande och kompromisser som möjligt."
Greg Brewer som just har besökt Sverige talar mycket om dualismen i tillvaron. Om motsatsernas inneboende spänning. Det är så han bygger sina viner. Han vill att det skall finnas balanserande smaker i vinet. Om det har en mogen och lite söt frukt så skall det finnas en stram balanserande syra.
(divine.se)
Utseende: Relativt mörk, djup och inte mycket till linje här.
Doft: Mogen röd frukt med drag åt mina sensommar gubbar på Öland, pigga karakteristiska inslag av sötlakrist och skogens blåa bär. Stor i doften.
Smaken: Bra balanserad med lång smak, lagom varm frukt som gör sig med bra stinnad alkohol. Känns att vinet fått i lung och ro fått en bra masserering, öppna fat. Greg säger att 67 % får jäsa  i öppna fat. 30 dagar med skalkontakt och det känns och behövs för att få en viss tanin riklighet och gör vinet mycket balanserat och inte ens i närheten att vara platt.
Sammanställning: Med en grillad vaktel samt krutonger, kryddsallad och sultanrussin så känns denna komo som ett slag i den högre skolan, enkelt men gott!
(Poäng 8,5)

Kommentarer

Populära inlägg