Provning med munskänkarna på Toftaholm

Det var lördag, kylan är påtaglig och mörkret hade lagt sig över vår Herrgård. In kom det 30 talet glada och förväntansfulla munskänkar, för här skall det bli middag med temat ovanliga viner. Och vad jag och Julia meddelade med det. Är att vi ville att alla skulle få prova viner som man inte stöter på varje dag. Och det kändes som att provningen blev riktigt lyckad och att alla fick lära sig något nytt. För att komma i rätt stämning så antog vi oss ett glas Alsina & Sarda från Penédes och så klart blev det den rosa palleten och då 100 % Trepat! En liten Amuse smet sig in och ville prsentera sig som selleripannacotta med löjrom från spiken! Alla ville du slå sig ner och få in hava lite av vår goda gastronomi och vinerna till det!
Första anrättningen blev Creme Ninon med smörstekt kalvbräss och färsk hummer!
Vinerna till denna rätt blev "Yard Dog" från den numera nerlagda vinfirman Red Head Studio i Southern Aussie! En druvblend som betår av en del Semillion, Viogner, Suv blanc samt Gewurstaminer. Ett vin som vi sent kommer att glömma. Julia var lite mer vågad här och drog fram ett vin med en rökighet som vi blev nästan lite bestörta av, någon frågade om vi glömt att diska glasen sen vi hade whiskey provning Men så är inte fallet. Vinet är från vinfirman SULA vinery i Nashik, Indien. Några få mil nordöster och "byn" Nombai. Byn som jag råkade säga har ca 6 miljoner innevånare! Vad skall vi säga om detta vin då? Jo växt på en höjd av 1800 meter, mängder med sol och en hel del regn. Viner känns rökt men pga av den stadiga värmen och terrior gör att vinet får denna karaktär! Vi pratar 100 % Chenin blanc och vinet är bra om vi tar det för vad det är! Blev lite av kvällens hit!
Nästa rätt blir Hjort med madelpotatispuré långpeppar sky och pumpa i variation!
Jag drar upp en fl Sa Natura från Catalonia, Terra Alta och Cellar Pinol, vingårdarna ligger så långt söder vi kan komma i detta distikt! En blend på Carginan och Temperanillo, legat i fat en lång tid. Det va tur att vinerna kom upp i karaff redan tidig eftermiddag, för denna rödavätska hade "Nitat"! till våra smaklökar ordentligt om det kommit direkt från butelj. Behöver vakna till i flera timmar detta vin! Men ack då gott sen. Typisk Terra Alta stil med peppriga härliga toner från röd paprika och den nymalda pepparn. Stenig frukt med hög eldighet, men vinet sjöng tillsammans med rätten. Julia hon ger sig inte på Indien, vi är där igen! Och nu är det Sula Syrah som gör Entrée, ett lite snällare vin än sin vita broder men med en kanon kropp för att vara Indien. Långa toner av röd frukt gör sig hörd länge i gommen och det där rökta finns givetvis med här oxå. Återigen tar man det för vad det är så är det riktigt bra!
Sista och det söta skulle nu in på bordet och Lenas vackra chokladskapelse med Vahlrona choklad från L`Hermitage i södra Rhone. slipad kunskap på chokladverk i variationer med de helt underart rostade nötterna.
Vad skulle vi hitta på att dricka till denna söta rätt då?
Jag började med ännu ett höghöjds vin från Argentina och då Mendoza. Vi pratar 1700 meters höjd och med ett svalkande och klar rent smältvatten från Anderna gör att vinerna får precis med vatten som behövs. Jean som är en Fransos med många års vinmakarkunskap ville dra lite söder ut och göra vin. Nöjde sig enbart med det bästa och landade på i Mendoza, den lilla området som har över 550 vinanläggnigar. Det är nästa mer än anstal bilar i området! Innehålsförteckningen lyder: 100 Malbec, med stora portioner av mogna röda där och frukter, kola, nötter, apelin, dadlar, romrussin, julens lite söta toner avlsutas med en elegant ton av spretig alkohol!! Gott detta! Julias sista vin i fickan blir min varmrätts producent Cellar Pinol och deras förbaskad söta Josefina Pinol på 80 % Garnacha, 10 % Merlot och 10 % Syrah. Men detta är bra. Ruskig pallet med allt man kan önska sig av ett sött vin från dessa trakter!
Så efter en hel del diskutioner fram och tillbaka med bra frågor så är det tid för Kaffe och Avec.
Så runt mindnatt vinkade vi av ett trött och mätt gäng som nu ytterligare fyllt sina kunskapsväskor med mera gastronomi. Så för mig är det bara bocka och tacka för en kanon afton. Julia från Sigva Vin... du är grym!

Foto: Mr S

Kommentarer

Populära inlägg