Menu Domaine Rollan de By at Pm & Vänner

OBS! ladda ner a dark knight med Hans Zimmer för att få rätt stämming till text och bild.
Höstens mystiga mörker lägger sig över Växjö och mer bestämt Pm & Vänner. Det är kallt och regnigt, en riktig höstkväll. Men inne på Pm & vänner så brinner ljusen och den härliga atmosvären kan man nästan ta på. Det är inte vilken kväll som helst vi har Mr Jean Guyon på besök från Ch Rollan de By. Vilken ära och inte att förglömma så finns världens bästa vindirigents med sin orkester på plats Mr Andreas Larsson. Jean har redan lutats sig tillbaka på sin stol vid vårt bord för han vet att vinerna är de bästa händerna. Skall bli ett nöje att få följa denna kväll.


Lite om slottet:
När Jean Guyon köpte egendomen 1989 introducerade han en rigorös kvalitetspolicy som inte gick omärkt förbi i Médoc. Han införde en återgång till en mer traditionell vinodlingsmetod med ökad respekt för naturen med bland annat miljövänligt samtidigt som man började dra nytta av modern teknik. Jean Guyon har bestämt sig för att befinna sig bland eliten av vinhus i Bordeaux och till sin hjälp har han tagit oenolog konsulterna Ricardo Cotarella och Alain Raynaud.


Tea Facon PM with Lamb from Wannborga
2002 La Tour Seran

Vilken start på smakäventyret. Det härliga med Per Bengtsson är. Så fort han får tag i en råvara, gärna skall den vara uppfostrad runt hörnet. Och det räcker inte med att säga att lammet är från Wannborga, man får sig en spännande historia bakom lammet, ni vet nästa som ett barn på julafton så road är han av att berätta om varje liten detalj, och det gör alla på Pm väldigt bra. Det är ju detta som är det lilla extra men gör så mycket för ett besök på våra toppkrogar. Att få en mätt och nöjd mage är inga problem men att få en upplevele i huvudet slåt ´mycket högre.
Ch Tour Seran årgång 2002 gjorde sig inte besväret att inponera på mig, lite som en lillebror som är trotsåldern, lite spretigt och vild. trevlig frukt men lite för yvig för mig.

Cheek and back of pike-perch from Lake Bolmen with autumn truffle and "blooded sandwich. 2004 & 2005 Ch Rollan de By
Dennar rätt vill jag presentera som en enda inferno. Fiskens sälta, tryfflens dofter, Jordärtskokans fenomenala enkal men goda syra och inte att förglömma ett mästervekt i kombination mellan de knäckiga, söta, lätt brända (posetivt bränt) och proteinerna som gömmde sig i den blodade smörgåsen. 2004 & 2005 Ch Rollan de By drack vi till denna rätt och vinerna gjorde sig absolut inte obekväma mer generösa och välkomnande får man leta efter. 2004 för mig personligen så är den mer intressantare än 2005, pga att 2005 talar lite för mycket om sig själv. årgången är en topp årgång och det känns som vinet är lite för perfekt, 2004 gjorde sig lite svår och oåtkomlig, och det gillar jag, som att slå lite i underläge. För övrigt så var de det enda glaset som stog kvar vid min plats under hela middagen bara för att vinet ville visa för mig att 2004 är inget att räkna bort.

"Mound of Stones"
Mushrooms from the deep forest of Småland
1999 Ch Haut- CondissasJag har grinat för minde, här serverar Chef Simon en kavalkad av svmap. Rätten ser inte så mycket ut för världen OBS! vid första ögonkastet, men med en liten tid så visar rätten upp sig för mig som om det vore min första Miss weet T-shirt tävling. Ja ni vet sådär man är förväntansfull och lite nervös över vad som komma skall, men ju längre man kommer in i showen så blir man mer och mer avslappnad och het. 11 sorters svamp finner vi på tallriken och utan problem så kunde jag inte känna att någon svamp var lik den andra. Så Coolt
1999 Ch Haun- Condissas, får mig att minnas första gången jag fick uppleva en solnedång över ett vinfällt, vinden var ljummen och jag njöt i fulla drag av den ljuvliga stunden och det lite för hårt bakade baugetten som inhandlats på eftermiddagen. Vinet är Vackert, med fin åldring.
Att skriva om ett vin och säga att
- Ja det är så typiskt Bordeaux Medoc osv, det blir lite för enkelt. vinet för mig är typiskt Jeau, ödmjukt med trevlig karaktär och en fin avstämd mängd bär och fat, och känner jag Jeau rätt så finns det en hel del tokigheter och detta får mig att tänka Salsa, undra varför?.
Det var en upplevelse i stora drag. och dessa ting känns med god medvind i vinerna.

Lamb neck, onions, beer and Vanilla
2003 & 2005 Ch Haut- Condissas
Jag vill säga så här! Tyvärr kvällens miss. Rätten i sig är gudabenådad med en fantastiks sötma rakt igenom hela anrättningen, men till vinerna så blev söttman en storlek för stor vinerna, Årgång 2003 kändes orolig och klen, rädd och nervös. 2005 blev bättre men oxå den försvann lite förmycker pga de höga och enorma smakerna i rätten. Så jag och Jean sparade dessa två som förövrigt blev viner till nästa presentation.

Interpretation of "Glödhoppa"
Ribs, shoulder, saddle and heart of lamb with pumking, mustard and bread jus
2000 & 2001 Ch Haut- Condissas
För att vara ärlig som jag alltid är så är denna lamm presentaion värd att dö för. Skulle min sista måltid bli en rätt så är det nog denna. Har lite svårt att släppa det hela, vi pratar om höga smaker, smakbroar, lyckliga kombinationer och hjärtliga möten mellan råvaror. Men här har Mäster Simon gjort något ut över det vanliga. Lammet som vandrat runt här hemma på Ölands vackra Alvar, full proppad med örter och gott gräs, stilla lugn när alla tursiter lämnat ön.
jag påstår att detta lamm blir inte bättre. Wannborga är ett paradis för Lammen, besöker Ni Öland så skall det planeras in ett stop på Wannborga.

Vill beskriva vinerna som en lång promenad i Paris vackara gränder och det skall vara ruskig höst för att få bästa insperation. Med ett lnstämnsamt lung tas vi med på en resa som vi sent skall glömma. Mitt möte med årgång 2000 är som en lättsam och smekfull kindpust, fin stuktur gör en övegång i silkeslena tanninen med tunn tunn sötma och kryddighet, fattonerna i vinet gör mig varm och det var tur att jag tog på mig mina nya Prada halsduk så jag inte fryser på vår romantiska promenad.
Årgång 2000 blir lite som 2005 men med mycket god mognad, det skall bli en ära att få följa 2005 åren som kommer.

Årgång 2001 är nästan för bra för min gom, så välgjord och elegant i alla dess former gör mig ordlös och jag sluter mina ögon och bara njuter av ett hantverk där jag enbart känner en varm kärlek och tro till, släpper mina känslor och låter vinet ta med mig på en visuell smak och doftresa återigen genom ett ruggigt Paris eller ett höstigt Växjö. När jag återigen öppnade ögonen så föll en tår från mitt öga och jag log för mig själv och tackade vinet för visad hänsyn.
Detta är ren och äkta kärlek mellan en vanlig männsika och en fl vin.

Appeles from Småland Latitud Lonitud.
Återigen!
Det är inte många som skulle komma på en sådan här presentaion eller avsluting, men eftersom Per är Per och hans välvilja och kärlek till gastronimi, visar att det finns hop och tro på att snart måste Bibendum gubben släppa lite mer på sina stjärnor även här uppe i norra delarna av Eruropa. För mig handlar detta igenligen bara om en sak. Uppsaktta andra människors intressen, och enorma egagemang om det så handlar om konst, frimärken, motorsågar eller Äpplen som i denna stund. Med denna konst så tar Per in det enkla och självklara i Restauragen och gör himmelska saker av de. krångla inte till saker och ting, låt bara råvaran få smaka som den gör och ge man den tillräckligt mycket kärlek och tillit så kommer det smaka gudomligt.
Äpplerna kommer ifrån en gård som ligger en litenbit utan för Jönköping, Se och njut av bilderna så kommer ni förstå vilket engagemang som ligger bakom. För mig så är det bara ställa sig upp och applodera och tacka för att just jag fick vara med och njuta i all enkelhet..
Ett stort tack till Pm & Vänner, Jeun Guyon, Henke Bibendum och sist men inte minst min otroligt vackra och charmerande bordsdam Elisabeth!

Nästa gång vi ses blir på Slottet med Jeau, Elisabeth, Henke för då är det Salsafest!


Kommentarer

Populära inlägg