Hemma i Europa!


Efter att nu enbart lagt tid åt att nästan dräpa mig själv i Jänkare och viss ädel Öl, så är det väll tid för att rita ner några rader om ett klassiskt vin och varför inte så framföra detta vin från årgången 1986 Château Cheval Blanc Premier Grand Cru classe "A" Saint- Émilion.

Cheval Blanc finner vi i "Les Graves" inte långt från gränsen till Pomerol. Egendomen köptes på 1800- talet och köparen var familjen Fourcaud- Laussac och säljaren som oxå var granne är Figeac. 1921 räknas väll som startskottet för slottet och med några tråkiga årtionden med krig och skit så får vi säga att det blev en liten nystart 1947 och tills frosten 1956 är det bara kanon viner som lämnat slottet. Jag kan säga med rakt svar, att jag inte på långa vägar har provar så många årgångar, men vad jag lärt mig om slottet så är allt som kommer från Ch Cheval Blanc kanon viner. Gällande skören så plocka man mellan 25-35 hl/hektar, lågt utag helt enkelt. Vi finner en bra cuvee på mestadels Cabernet Franc som får stå för en gräsig och rustik kropp och sen blandar vi i en skvätt med merlot för att få lite kvinna i vinet, sammet, och mogen frukt. Det finns årgångar med svättar av både Cabernet Sauvignon och malbec.
37 hektar stort är Château cheval Blanc och med en härlig blanding i jordmåner så är detta viner med lång levnad.

Så här görs vinet på Château Cheval Blanc
I regel är Cheval Blanc en cuvée av cirka 55 procent Cabernet Franc och 45 procent Merlot. Druvorna avstjälkas och krossas försiktigt och musten från respektive druvsort och lott i vingården jäses sedan separat i 50 till 120 hektoliter stora temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och cementtankar vid 30-32 grader med 20-22 dagars maceration. Under alkoholjäsningen pumpas den jäsande musten över druvkrosset fyra gånger om 15 minuter vardera per dygn. Man använder sig av en pneumatisk press för att dra ut bästa tänkbara pressvin ur skalkrosset. Vinet dras sedan över till helt nya franska ekfat som köps från fem olika tunnbindare för att göra viner mer komplext och nyanserat. I faten genomgår vinet först malolaktisk jäsning och därefter mognar det under sammanlagt 14-20 månader (i snitt cirka 18 månader) med en omdragning var tredje månad. I februari året efter skörd sker både selektering av faten först nu bestämmer man slutligt vilka fat som ska ingå i slottets prestigevin, och vilka som hamnar i andravinet Le Petit Cheval. Det är också nu som blandningen sker. I genomsnitt hamnar 55 procent av egendomens vin bakom förstaetiketten, Château Cheval Blanc, med extremerna 75 procent år 1990 och inget alls år 1991. Inför buteljering klaras vinet med färsk äggvita, tre stycken per fat, men man filtrerar aldrig vinet. Den årliga produktionen uppgår till ungefär 8 300 lådor, därtill en hel del flaskor av större format.
Utseendet är vackert rött med mörkkärna redan här märker man sammet i vinet, det liksom speglar sig i vinets yta.
Doften är ljuvlig, ceder, mogna svartavinbär, luckvarma björnbär, lite av den typiska Cigarr doften som vi hittar ofta i denna kvalitets klass.
Smaken är likadan, fatens lena toner seglar sig genom gommen och med en jolle efter så kommer alla de sommar bären av mörk karaktär. Stukturen i detta vin är som en hård skolfröken på 1950 talet (låter så när man pratar med den generationen). Tyvärr får jag säga, vill absolut inte vara snobbig och säga att jag hade förväntat mig mer av dessa droppar, men vinet lämnar dig lite för fort och smaken försvinner lite för snabbt. Men som slutpledering, ydkar jag på massor av poäng.
Min Poäng 8.5

Kommentarer

Populära inlägg