2004 Calvario Finca Allende

Vingården som föddes så sent som 1995 i hjärtat av Rioja Alta och i en medeltida by vid namn Briones inte långt från staden Haro., vingården storlek är 22 hektar och jordmånen består mestadels av kalk men även en del Avaluvialera. Grundare till egendomen är Miguel Angel de Gregorio. Finca Allende betyder " på andra sidan" och lite roligt med dessa viner är att du inte finner någon label på baksidan av buteljen, där i vanliga fall står en förteckning med lagrings tiden, men på Finca Allende så håller man sig inte till dessa regler som Crianza, Reserva eller Gran Reserva, varje årgång har sin gilla gång tycker Miguel och har sådan koll på sina viner i faten så när han tycker vinet är moget för butelj så kvittar det om vinet legat i faten 6, 9 eller 12 månader. Man änvände till 90 % ek från Franska Allier och 10 % Amerikansk Ek från Viginia. Varje år så sägs det att man byter ut ca 30 % av faten mot nya. Druvtypen som odlas är givetvis Temperanillo och en liten del Graciano. Skörden är helt och håller manuell och allt från selektering, vinifikation, lagring och buteljering så sker det i ett gammalt palats som köptes enbart för produktionen av detta vin.
Text: GastroVin

De tre regioner som utformar Rioja är: Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. 1953 grundades Consejo Regulador. 1970 när allt fungerade som det skulle och alla kontrollsystem av kvalitet var perfekt justerade så började man att marknadsföra sina viner. 3:e april 1991 fick Rioja som första område i Spanien sin stämpel som Calificada, DOCa. Man producerar 190 miljoner liter per år därav är 75 % rött vin. Rioja Alavesa och Rioja Alta har atlantklimat och skyddas av Sierra de Cantabria. Vintrarna kan bli mycket kalla med frost och snö på vissa platser. Däremot har Rioja Baja ett mer medelhavsliknande klimat och det är varmare och torrare här. Medeltemperaturen per år varierar från 13ºC i väster till 14ºC i öster, regnmängden är i genomsnitt 450 mm i väster och 370 mm i öster och antal soltimmar är 2 800 i genomsnitt per år.Vinerna är karaktäriserade av sitt specifika subområde: La Rioja Alta, Atlantklimat, 20 941 hektar, viner med stor kropp och hög syra som gjorda för ekfatslagring. Jordmånen är rik på lera och även kalk. La Rioja Alavesa, atlant och Medelhavsklimat, 10 494 hektar, Viner som kan konsumeras som årsviner ex. Maceracion Carbonica. Jordmånen är rödaktig och hård med sten och lera djupt ned i marken. La Rioja Baja, Med Medelhavsklimat, 16 951 hektar, tillverkar viner med hög alkoholhalt. Marken är flack och relativt djup. Vinerna är aromatiska, är friska, robusta samt balanserade.
Text: Vina Espanola

Kommentarer

Populära inlägg