Mersault Jacques Thevenot-Machal

2005 Mersault från Domaine Jacques Thevenot- Machal. Mersault innehar 364 ha och här växer nästan bara Chardonnay. 17 Premier Cru lägen 132 ha. Detta vin härstammar från Côte de Beaune, lätt söder om Staden Beaune. Vad skall jag börja? Pinot Noir druvan i sin eleganta stil. I Mersault så är det de vita vinerna som får tala, och produktionen av de röda vinerna här är bara en bråkdel av vad vita viner som görs, inget fel i det. Men då blir det ju ännu lite roliga när man springer på ett vin som detta. Man brukar förklara dessa viner med kraft och långlivade. För mig är det lite mer än så, Terrior- Franska budskapet för klimat, växtplats, jordmån, druvsort och givetvis den mänskliga faktorn. Här lyckas man och det är stort.
Typisk elegant första möte blir det och jag känner att detta kommer bli angenämt genom hela gommen. Dessa viner är ofiltrerade och fått vila i fat upp till 12 månader och det gör mig inte ett dugg, man brukar även prata om i dessa områden att druvan skall få tala men med en sådan elegant rundning det blir av fatens tid så blir de bara ännu bättre.
Utseende: mörk rödkärna som ljusnar utåt kanterna, ofiltrerat.
Doft: källare, mörka bär, kalk, silkeslen, tunn doft av fat.
Smak: rund, elegant, bärig, doften av druvfält finnes.
Sammanställning: Ett vin som är i full blom årgång 2005 som är ett lysande år för dessa viner är drickbart nu, men skulle inte göra ont om det fick ligga några år till. Tror att vinet skulle utvecklas ännu mera. Röd Bourgogne i lyxförpackning.
Poäng 8,4

Kommentarer

Populära inlägg