Antica Terra ligger i det nordliga hörnet av Eola-Amity Hills och planterades 1990 med olika Pinot Noir kloner. De nya ägarna är vänner till Manfred Krankl Sine Qua Non och det är Maggie Harrison som gör vinet (f.d. assisterande vinmakare till Manfred). Sine Qua Non vinerna kommer jag att skriva mer om i senare inlägg.
Maggie som tillsammans med tre vänner köpte vingården av Manfred, året var 1995
Vingården ligger på en böljande kulle och jordmånen är sandsten och uppslamningar från den gamla alluviala (lat. Alluvium) jorden dvs. avlagringar av sand och grus – la Antica Terra.
Maggie har jobbat med Oregonfrukt från Shea Vineyard fram till 2003, då det var sista gången Manfred gjorde Shea Pinot Noir.
Maggie fermenterar vid ovanligt hög temperatur, rör om jäst fällningen som hon återför till faten efter jäsningens slut. Detta ger vinet mer textur och mineraltoner
. Merparten av vinet kommer från druvor från deras egen vingård Amity Hills. Även druvor från vingårdarna Shea och Croft har köpts in till denna cuvée. Den senare som ligger söder ut vid Monmouth är organiskt certifierad. Vinet har legat 10 månader på en tredjedel ny fransk.
Personlig kommentar efter att provat detta väldigt intressanta vin, är att vinet har en fenomenal kropp, vinet har en total balans som jag inte skådat på länge. Inledningen på vinet var lite oviss men efter att vinet fått lunga sig i karaffen och sen en tur till pinot glasen så kände vinet sig hemma och nu visade vinet sin fina och eleganta sida, nu förstår jag Maggies tanke med den höga temperaturen vid fermenteringen, önskar att jag varit mer insatt i den delen av kemin, men som sagt mineraltonerna och den härligt spröda nästan lite kaxig bärighet som Pinot får på dessa breddgrader är lite ut över det vanliga. Fortfarande ungt men man kunde med blotta tanken bara konstatera att detta vin kommer att ha en topp om si så där 5-7 år.
Poäng 8,9Kommentarer

Populära inlägg